Oldalak

2013. november 4.

Rakott kelkáposzta









Néhány napja Apuéktól kaptunk zöldséget. Répát, krumplit, hagymát, és káposztaféléket; lila- és fejes káposztát, no és persze kelkáposztát. :) Ahogy megláttam, tudtam, hogy ebből bizony rakott kel lesz! Már ezer éve nem ettem. Úgy nekilelkesedtem, hogy rögtön hozzáláttam és csak félúton jutott eszembe, hogy mi van, ha ezt csak én fogom enni? Mert bár párom szereti a frankfurti levest, ami valahogy kivételnek számít -feltéve, ha nincs rommá főzve benne a káposzta-, de a rakott kelre, mint "szeretem-nemszeretem" témára valahogy sosem tértünk rá. A karfiol, brokkoli, kelbimbó, káposztafélék főzve vagy párolva egyébként a "nemszeretem" kategóriába tartoznak. ...no nem nálam. :D Minden estre elkészült a rakott kel és mikor kérdeztem, hogy jó lesz-e, a válasz igen volt. :) Végül kiderült, hogy olyannyira igen, hogy még repetáztunk is! :D Úgy örültem neki! Ezután biztos, hogy gyakrabban kerül asztalra.




 




Hozzávalók 6 személyre egy 25x20x6 cm-es sütőtálhoz:
1 kg kelkáposzta
50 dkg darált hús (sertés, csirke, vagy amit szeretünk)
15 dkg rizs
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
400 g tejföl
2-3 ek. olívaolaj

bors
szerecsendió


  1. A kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk. A leveleket jó tenyérnyi darabokra tépjük, közben kiszedjük a vastag középső eret is.
  2. Egy nagyobb fazékban enyhén sós vizet forralunk és az erüktől megfosztott levéldarabokat hirtelen megmártjuk benne. Nem kell sokáig "főzni" épp csak néhány másodperc, míg elvesztik kicsit a tartásukat és a színük megváltozik.
  3. A kész leveleket szűrőbe szedjük, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
  4. Miközben előkészítjük a káposztát a rizst enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
  5. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. Ekkor rátesszük a finomra vágott fokhagymát, kicsit átforgatjuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  6. Mikor a hús langyosra hűlt, hozzáadjuk a rizst, a két tojást, három evőkanál tejfölt, a felaprított petrezselymet és az egészet jól összekeverjük. Szerecsendióval, esetleg pici sóval fűszerezzük.
  7. A sütőtálat kikenjük néhány csepp olívaolajjal és elrendezzük az aljában a káposzta felét. Ezen a rétegen egyenletesen eloszlatjuk a húsos "tölteléket", majd befedjük a maradék káposztával.
  8. A tejfölt kikeverjük egy pici sóval és szerecsendióval, majd a rakott kel tetejére kanalazzuk. Elegyengetjük, hogy mindenhová jusson.
  9. Az így elkészített ételt 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük. Ha tudjuk, fedjük le és úgy süssük ~40-45 percet, majd fedő nélkül további 10 perc alatt pirítsuk meg a tetejét.














Mivel az én sütőmön nincs olyan fokozat, hogy csak alulról süssön, így a tálat alulról a második rácsra tettem -alsó-felső sütésre-, legfelülre pedig beraktam egy nagy tepsit, hogy ne piruljon túl gyorsan a tejföl és legyen ideje átsülni, átpárolódni a tölteléknek. A tejfölös ételeket nem szeretem alufóliával letakarni, mert ha túl közel kerülnek egymáshoz, a tejföl néha "megeszi" a fóliát. :D 45 perc után kivettem a tepsit, a rakott kelt középre tettem és még ~10 percig sütöttem, míg a tejföl is megpirult picit a tetején. Természetesen ha van egy jó nagy, szögletes, fedeles jénaink, akkor nem kell trükközni a tepsivel. :)

10 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, így még én is szeretném a kelkáposztát. Amikor napokkal ezelőtt írtál róla, akkor már sejtettem, hogy tetszene nekem így elkészítve. Nagyon gusztusos a készítés fáziaistól kezdve a kész ételig bezárólag. A sütési technika pedig nagyon ötletes. Látod, mindenre van megoldás. :) Ja, és ugye hogy marha nehéz kiválasztani a legjobb képeket?! ;) Mindegyik klassz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ennek igazán örülök! Remélem egyszer majd kipróbálod. Én nagyon meglepődtem, hogy még repeta is lett belőle. :D Amúgy igen, muszáj, trükközni néha, de gondolom ez Nálad is így van. ...és tényleg nehéz kiválasztani a képeket. :) Jól meg is mosolyogtam magam, hogy egy ilyen egyszerű ételről hogy voltam képes vagy harminc képet csinálni... ;)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. ...upsz! ...hát ezt sajnos befaltuk, de napokon belül készül az újabb adag, majd teszek félre és küldöm fénypostával! :D

      Törlés
  3. Klassz fotók! Megkívántam a kelkáposztádat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Gyere, szeretettel várlak ebédre! :) Már megterítettem, előtte még dumcsizhatunk is egy jót! ;)

      Törlés
  4. Szia Ági, ne haragudj, csak meg szeretném kérdezni, hogy a tojást csak úgy simán belekevered a pörköltszerű husiba? És keversz abba is külön tejfölt? Nagyon guszta amúgy :)!!! Köszönöm szépen: Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi! Igen, a húshoz megy a tojás és némi tejföl. A tojás klasszul összetartja, a tejföltől meg nem szárad ki a töltelék a sütés végére. :) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  5. Még mindig úgy érzem, hogy szeretném, és az új képekkel különösen kívánatos ez az étel. :) Tartom a tányéromat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Nos, ez esetben dupla adagot küldök, hátha repeta is kell. ;)

      Törlés