Oldalak

2013. november 23.

Krentenbollen - Holland mazsolás zsemlék












Hiába no... elkapott a gépszíj. Mióta megsütöttem a kenyeret és a karamellás ostyát, egyfolytában azon jár az agyam, hogy milyen finomságokat ettünk Hollandiában. Az egyik ilyen egy péksütemény, a mazsolás zsemle. Jó nagyot néztünk, mikor az első reggeli alkalmával ott csücsültek, egy fonott kis kosárban ezek a kis gömböcök a különféle kenyerek és sima zsemlék mellett. Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk itthon nemigen volt szokás "kalácsot" tenni az asztalra egy "sima hétköznapon". :) De hát ez Hollandia. ...akkor ámultunk csak igazán, mikor láttuk, hogy ezt az édeskés, mazsolás zsemlét nem csak édes "dolgokkal", hanem sajttal, vagy felvágottal is eszik. "De az úgy milyen?" "Milyen? Hát kóstold meg!" :) ...és innen nem volt megállás. Persze alapvetően dzsemmel, vagy mézzel eszem, vagy csak úgy magában egy kis vajjal, jó bögre tejjel, de néha bizony nagyon jólesik egy kis különlegesség. Egy-két szelet sajt a nem túl karakteres fajtából, esetleg egy kis felvágott.







 

Hozzávalók 12 db zsemléhez:
45 dkg sima liszt
30 dkg mazsola
2,7 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
8 g só

Kevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.


  1. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.
  2. A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes, ruganyos tésztává dagasztjuk.
  4. Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.
  5. A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  6. A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.
  7. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.



















Ihletadó recept: itt

14 megjegyzés:

  1. Nos akkor újra.... :D Csoda helyesek ezek a zsömik, épp nekem valóak. ;) És milyen igaz, én is épp arra gondoltam, hogy gyerekkorunkban a mazsolás kalács csak ünnepekkor került az asztalra, és talán ezért is éreztük át annyira a hangulatot. Ez a holland változat jó sok mazsit tartalmaz, marha jól néz ki, ahogy a nyers tésztát beborítják a szemek. Én sima vajjal szeretem a legjobban. Jó, hogy megsztottad ezt a receptet is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen! :) Klassz, hogy te is szereted a mazsolás kalácsot. Nálunk a sima foszlós kalács -Messze-mama receptje- az ünnepi kalács a mai napig. Valahogy a mazsolás kimaradt. ...eddig :D Most pótolhatjuk zsemlével. ;) Remélem Nektek is ízleni fog, ha kipróbálod!

      Törlés
    2. Ebben biztos vagyok! ;) Azt pedig abszolút meg tudom érteni, hogy Messze-mama kalácsát semmi sem taszíthatja le a piedesztálról. :)

      Törlés
  2. Nagyon szépségesek lettek ezek a zsemlék, azaz zsemlés mazsolák :) Nekem is Messzi-Nagyim is volt ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Ezen most jót derültem!
      A Messze-mamák csuda dolgokat tudtak... :) ♥

      Törlés
  3. Azon gondolkodtam, hogy milyen régen sütöttem kalácsot :) erre látom ezt , így nálam is lesz :) mert ez csodás :) köszönöm <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mági! De jó! Nagyon örülök, hogy megtetszett! :) Remélem Nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  4. Hmmm... Holnap meg is csinálom!!!
    <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Moncsi! Ó, ennek nagyon örülök! :) Most fülig ér a szám! Remélem Ti is olyan jót fogtok belőle falatozni, mint mi! ;)

      Törlés
  5. Jaj, de szépségesek ezek a zsömikék, és a holland tányérokkal együtt... ♥ Örülök, hogy megvetted őket, jó helyük van nálad. :) Nagyon szeretem a mazsolás kelt tésztákat, ezért rögtön 4-et kérek szépen. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! ♥ Teszek még hozzá két ráadást. ;) ...és küldök mellé eperdzsemet is!

      Törlés