Oldalak

2013. november 9.

Karibi csirke "őszi" körettel






Nagyjából két hete végre beszereztem egy grillserpenyőt. :) Sajnos kerti grillünk még nincs, így Apuéknál, vagy párom szüleinél szoktunk "sütögetőst" enni. Ez pedig nem állapot. Mivel javában november van, így a kerti móka idén is elmarad, de nagyon tervezgetem, hogy jövőre építsünk egy amolyan multifunkciós sütögetőt. Akkor aztán akár naponta lehet kint főzőcskézni. :D Addig is itt bent élem ki magam e téren az új szerzeménnyel. Bevallom őszintén, már felavattam a sós minipalacsintával, mert kíváncsi voltam, hogy szuperál. Jól vizsgázott, így jöhetett egy komolyabb fogás. A recept -amin most csak picit változtattam- a Barbecue - grillezés a kertben című receptes könyvecskéből származik, amit még anno egy igen kedves barátnőmtől kaptam és végre ezt is felavattam. :)





Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirke

frissen őrölt bors

A páchoz:
1 zöld citrom
6-7 szem szegfűbors
2 gerezd fokhagyma
2 ek. ketchup + 1 kk. chilipehely + 1 kk. méz (eredetileg 2 ek. chiliszósz)
2 tk. nádcukor
8 ek. olívaolaj

frissen őrölt bors

A körethez:
80 dkg apró szemű burgonya (~3-4 cm-esek)
2 szem jó érett birsalma
2 fej lilahagyma
8 szép nagy csiperke

  1. A csirkét megmossuk, leszárítjuk, majd feldaraboljuk. Én most kicsontoztam teljesen, kivéve a szárnyakat. A húst sózzuk, borsozzuk.
  2. Elkészítjük a pácot. A zöld citromot alaposan megmossuk, héját finoman lereszeljük, levét kicsavarjuk. Mozsárban finomra törjük a szegfűborsot, szétzúzzuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet és a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
  3. A húst egy jól záródó dobozba tesszük, ráöntjük a pácot. Alaposan átforgatjuk benne, majd lezárjuk a dobozt és betesszük a hűtőbe ~2 órára pácolódni.
  4. Míg a hús pihen, előkészítjük a köretet. A gombát megtisztítjuk, felnegyedeljük. A birsalmát megmossuk, kimagozzuk, majd a lilahagymával együtt kockákra vágjuk, végül ezekből pici nyársakat készítünk.
  5. A burgonyát alaposan megsikáljuk, majd héjastól sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, ne főzzük szét, mert még később grillezni fogjuk. Ha a burgonya kész, leszűrjük, a szemeket félbe vágjuk. Ezt érdemes úgy időzíteni, hogy akkorra legyen kész, mikor a húst már sütjük, hogy ne dermedjen meg.
  6. A serpenyőt felhevítjük és adagonként ~10-15 perc alatt készre sütjük a húst. Miközben a hús sül, melléteszünk néhány "nyársat" és burgonyát, így mire a hús elkészül, azok is átsülnek a fűszeres szaftban.




4 megjegyzés:

  1. Motanában nincs ötletem csirkére, úgyhogy ezt ki kell próbálnom. Klassz recept, és összefutott a nyál a számban a képek nézegetése közben. Az a kenyér a háttérben pedig szinte pont olyan, mint amilyet én sütöttem a napokban, de még vár a sorára. Tök fura látni a blogodon, azt hittem először, hogy káprázik a szemem. Kenyértesók lettünk. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Bizony ám, hogy kenyértesók! :) Még szép! Ez amúgy a jó öreg gyökérkenyerem, csak van benne egy kevés búzakorpa, és egy kis graham-liszttel pótoltam ki az elfogyó kenyérlisztet. A csirke amúgy nagyon jó lett, jó omlós a páctól. :) Persze nem magamat fényezem, csak jó receptet találtam. ;) Remélem Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  2. Hmm - csodás! A szabadban készült ételeknek pedig nincs párja - csak egy-egy konyhában készült :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Milyen igazad van! Már alig várom, hogy a kertben is sütögethessünk. ...bár a konyhában is sikerült némi füstöt gyártanom, de hát az nem az igazi. ;)

      Törlés