Oldalak

2013. november 17.

Gombakrémleves






Imádjuk a gombát. :) Amibe csak lehet, belecsempészem. Tegnap nagyon szép barna csiperkét találtam a zöldségesnél, így haza is jött velem egy szép kis adag. Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen belőle, mert tölteni és rántani elég kicsik voltak, gombás húst nemrég ettünk... Aztán eszembe jutott, hogy milyen rég volt gombaleves. Pedig de jó is az! :D Gyorsan hozzáláttam és ripsz-ropsz, negyed óra múlva már ott illatozott az asztalon.




Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg barna csiperke
1 kis fej vöröshagyma
1 l csirke alaplé
olívaolaj
5 ek. tejföl
1 ek. étkezési keményítő
0,5 dl víz
kakukkfű (citromillatú)
majoránna

bors


  1. A gombát megtisztítjuk. 4-6 szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit a vöröshagymával együtt finomra vágjuk.
  2. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat és aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát. Rátesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majoránnát, majd felöntjük ~2 dl alaplével és puhára főzzük.
  3. Ha a gomba megpuhult, botmixerrel -óvatosan, mert forró- krémesítjük. Visszatesszük a tűzre, felöntjük a többi alaplével és felforraljuk.
  4. A tejfölt kikeverjük a vízzel és étkezési keményítővel, majd besűrítjük vele a levest.
  5. Közben a félre tett gombafejeket vastagabb szeletekre vágjuk és száraz serpenyőben lepirítjuk.
  6. Ha a leves kész, forrón tálkákba szedjük, pirított gombaszeletekkel, kakukkfűvel és pici petrezselyemmel díszítjük.




A gombát, ha csak lehet, nem szoktam "megpucolni". Egy tiszta szivaccsal folyó víz alatt alaposan átmosom őket, csak a tönk alját vágom le vékonyan.

2 megjegyzés:

  1. Én ezt bizony szívesen megkóstolnám, akkor is, ha gombából van! :) Krémlevesnek bármit meg tudok enni, és Ausztriában még a gombamártás is simán eltűnt a tányéromról, annyira ízlett. Egyszer nekem is venném kellene nyers gombát és nem csak a konzerv változatot kellene preferálnom. A Kutya is biztos örülne neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát! Ezt igazán örömmel "hallom"! :) Szerintem, ha a gombamártás lecsúszott, ezt is kóstold meg bátran. Mi baj történhet? Maximum Kutyánszkinak dupla adag leves lesz. :D Amúgy igazad van, a friss gombának teljesen más az íze. A barna csiperke meg igazán finom -bár én nem vagyok mérvadó, mert ami gomba, minden jöhet- és a citromos aromájú kakukkfűvel klasszul passzolnak. :)

      Törlés