2013. november 1.

Diós kosárka




Szeretem az őszt... Színes, napsütéses és finomabbnál finomabb gyümölcsökkel tölti meg a kamrát. :) Ilyenkor kezdődik esténként a diótörés. Egyelőre még "csak" annyit pucoltam, amiből kísérletezni lehet, no és persze elkészül egy-egy adag a jól bevált őszi-téli diós sütikből is. ...csak hogy biztosan tudjuk, még mindig finomak. :D Nem volt ez másképp ezekkel a diós kosárkákkal sem. A recept Anyu anyukájától van. Messze-mama nagyon sokszor sütött ilyen sütit. Főleg karácsonykor, vagy a két ünnep között került asztalra, ahogy nálunk is otthon. Egyszerű, nem túl édes és ha nem járunk rá túl sűrűn, akár egy hétig is eláll. :)



 
Hozzávalók 30-34 db kosárkához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
1-2 ek. citromlé

A töltelékhez:
3 tojásfehérje
3 púpozott ek. kristálycukor
15 dkg darált dió
baracklekvár

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap lisztezett deszkán ~2 mm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk és kibéleljük vele a kosárkaformákat.
  3. A sütőt előmelegítjük ~200 °C-ra.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a darált diót.
  5. Minden kosárkába teszünk egy kávéskanálnyi baracklekvárt, majd erre egy teáskanálnyi diós habot.
  6. A kosárkákat betesszük a forró sütőbe és addig sütjük -12-15 perc-, míg a tészta aranybarna lesz. Minden sütő más és más, inkább többször ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, vagy túlsüljön a tészta.






A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)

2 megjegyzés:

  1. A Kifőztükben már megcsodáltam ezeket a klassz kosárkákat, de itt a blogon a többi fotót elnézve is nagyon tetszik. Minden hozzávalóját szeretjük, úgyhogy puszi érte Messze-mamának és neked is, hogy megmutattad! :)
    Képzeld, a diófánkról majdnem 3 kg diónk lett megtörve! Ahhoz képest, hogy kicsit beteges a fa, ez elég jónak számít. Teli a mélyhűtó dióval. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy! Köszönöm! ♥
      De jó, de jó, dió! Sok-sok dió! :D
      A sajátnál nincs is klasszabb! Akkor most már van raktáron a sok finom Sünis-sütihez! ;)

      Törlés