Oldalak

2013. november 27.

Csokoládé szuflé






Itt volt az ideje, hogy újra szuflét készítsek. Egyrészt a nagy karácsonyi főpróbákkal felhalmozódott egy kisebb mennyiség tojásfehérjéből, másrészt rám tört az "úgy ennék valami csokisat" érzés. Igaz, mire észbe kaptam majdnem elhasználtam az összes tojásfehérjét, de kettőt azért sikerült megmenekíteni, így elkészülhetett ez a nagyon csokis, habkönnyű desszert. :)



 
Hozzávalók 4 db ~1,5 dl-es tálkához:
10 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
2 dl főzőtejszín
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. barna cukor
1 tojássárgája
3 kisebb tojásfehérje

Kevés vaj és kristálycukor a tálkák kikenéséhez. 

  1. Kis fazékban 1 dl tejszínt felmelegítünk. Beletörjük a csokoládét és addig melegítjük kevergetve takarék lángon, míg a csoki felolvad és szép egynemű "krémet" kapunk.
  2. A tojássárgáját kikeverjük 1 kanál cukorral, felöntjük 1 dl tejszínnel, és elkeverjük benne az étkezési keményítőt. Ezt a keveréket a csokikrémhez öntjük, közben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen a krém. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  3. A tálkákat kikenjük vajjal és meghintjük cukorral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és egy gondolatnyi sóval kemény, fényes habbá verjük, majd a langyos csokoládés krémbe forgatjuk. A tálkákat színültig töltjük a csokis masszával, de vigyázzunk, hogy a szélekre ne jusson, mert akkor a szuflé nem jön fel.
  5. Betesszük az előmelegített sütőbe és ~12-14 perc alatt készre sütjük. Porcukorral hintve, forrón tálaljuk.





10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a kompozíció - ismét! A szuflé pedig biztosan finom!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon cuki a szuflé azokban a barna bögrécskékben. Én is kívántam a csokisat, ezért tegnap sütttem is csokis kekeszet. De ezt a csokis szuflét be bírnám kanalazni. Úgy látom, bögreunokatesók vagyunk, mert csak színben térnek el egymástól az enyéimmel. :D Jó kis barátnős-beszélgetős hangulatot varázsoltál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igyekeztem. Húú... a csokis keksz is finom lehet nagyon. Csoki bármikor jöhet, bármilyen formában és mennyiségben. :D Akkor hát csüccs ide és kanalazzuk be gyorsan! ;)

      Törlés
  3. Kissé lemaradtam, de ha szabad, akkor most ugranék... akarom mondani repülnék át egy szufléra. Ígérem, nem zavargok sokáig, befalom, nyomok a pofidra két puszit, és már repülök is haza. :D A beszélgetést pótoljuk holnap, nehogy szó érje a ház elejét, hogy csak a desszertért mentem. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere, gyere! Külön parkoló van a garázsban repülő alkalmatosságoknak is! ;)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki! Kaphatok egy morzsányit? :)

    VálaszTörlés
  5. Ez kell nekem estére! Korog itt a hasam:-) pedig nem akartam enni:-)
    Irtó guszták a bögrékben! Ebben is sütötted meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha! Akkor gyorsan küldöm is! :)
      Örülök, hogy tetszik! Igen, ezekben a bögrékben sültek. Igaz, picit nagyok lettek, ezért is írtam a
      receptet kisebb tálkákra, mert azokból szebben ki tud emelkedni. :) ...csak a múltkor nem volt időm lefotózni, mert befaltuk. :D

      Törlés