Oldalak

2013. november 16.

Birsalmasajt dióval




Idejét nem tudom, hogy mikor ettem utoljára birsalmasajtot, pedig nagyon szeretem. A jó múltkor Apuék a zöldségekkel együtt hoztak egy rekesz birsalmát is. Úgy megörültem neki! :) Gondoltam is, hogy itt a ragyogó alkalom, életemben először nem csak enni, de készíteni is fogok birsalmasajtot. Az alaprecept Horváth Ilona szakácskönyvéből van. Arra emlékeztem, hogy Anyu, ha készít, mindig tesz bele diót. Hát most én is így csináltam. :) Apró, falatnyi darabokra vágva gasztroajándék lett belőle. :)



 
Hozzávalók:
1 kg birsalma (megcsutakolva, magházától megfosztva)
80 dkg cukor
15-20 dkg dió
kis darabka fahéj


  1. A gyümölcsöt felkockázzuk -nem kell megpucolni- és egy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi, hozzáadjuk a fahéjat és puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük- a fahéjat kihalásszuk- és botmixerrel pépesítjük.
  2. A masszát visszaöntjük az üres lábasba és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Akkor jó, ha keverés közben látjuk az edény alját.
  3. Hozzáadjuk a cukrot és nagyobb lángon, továbbra is folyamatosan kevergetve ~10-15 percig főzzük. Akkor van készen, mikor egy tányérra cseppentve a felszíne szinte azonnal szilárdulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a diót és még egyet forralunk rajta.
  4. Tetszőleges - nem túl mély- formákba öntjük. Én most egy nagyobb tepsit kibéleltem sütőpapírral és abba simítottam bele a masszát ~ 1cm vastagon. Másnap átfordítjuk -a tálkákból kiborítjuk- sütőpapírra, majd száraz, langyos helyen szárítjuk 2-3 hétig, míg a külseje egészen megszikkad. Közben többször átforgatjuk. 






Használhatjuk süteményekbe, vagy elmajszolhatjuk vékony szeletekre vágva, csak magában. Szépen csomagolva ajándékba is adhatjuk. :)

13 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. :) Köszönöm! Olyan sok szép birsalmasajtot csináltál, hogy alig vártam, hogy én is kapjak gyümölcsöt! ;)

      Törlés
  2. Ilyen klassz ajándékot én is elfogadnék! Csodaszép lett, és olyan kis cucik ezek a kockák. Ügyes vagy nagyon, hiszen nem könnyű mebírkozni a birsalmával. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Gondoltam jó lesz kedvcsinálónak karácsonyra. :) Egy baja van, igen kopékony, de már elzártam magam elől. Bár így is gyártanom kell még egy adaggal... ;)

      Törlés
  3. No igen, aki ilyen szorgosan küldözgeti ide-oda, az ne csodálkozzon, főleg, ha még maga is rájárogatózik. :D Én lefoglalnék a következő adagból is, ha lehet, mert kóstolás után vagyok, és nagyon ízlik. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye, hogy ugye? Oké, akkor a következő adagból is repül majd a kis csomag! ;)

      Törlés
  4. Nagyon guszta! Dióval készítettem én is csak nagyobb formában aztán szeleteltem fel, de nagyon jó ötlet ilyen kis kockákra vágni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Örülök, hogy tetszenek a minikockák. :)

      Törlés
  5. Milyen guszták! Dióval nem készítettem, még van a tavalyiból. Igazán sajt lett:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Én nagyon szeretem diósan; olyan jópofa, hogy az ember itt-ott "belebotlik" egy kis ropogtatni valóba. :D

      Törlés
  6. De sokszor csinált anyukám, imádtuk!Nálunk is volt benne dió :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy te is szereted! :) Dió nélkül már nem is lenne "olyan". :D

      Törlés