Oldalak

2013. november 25.

Bazsalikomos paprikás krumpli gombával









Nagyon úgy néz ki, hogy végérvényesen beköszöntött a tél.  A bazsalikom utolsó hajtásait épp a minap menekítettem be, de milyen jól tettem. Kész csoda, hogy idáig bírták kint a strapát. :)
Ma igazán barátságtalanra vette a figurát az időjárás. Hajnalban eső esett, mostanra pedig felváltotta a hó. Azt hiszem hivatalosan is vége a szép, hosszú ősznek. A hidegre való tekintettel a mai ebéd egy jó kis laktató paprikás krumpli gombával, bazsalikommal és persze jó sok galuskával. :D Nem is kell hozzá más, csak pár szelet frissen sült kenyér és persze jó sok tejföl! ;)





 
Hozzávalók 2 személyre:
A paprikás krumplihoz:
40 dkg burgonya (tisztítva)
20 dkg friss gomba (tisztítva)
1 pár frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
majoránna
olívaolaj
őrölt pirospaprika


A galuskához:
2 tojás
sima liszt (amennyit felvesz)



  1. A finomra vágott hagymát olívaolajon üvegesre dinszteljük. Rátesszük a vékony karikákra vágott fokhagymát, pirospaprikát, a kockákra vágott burgonyát és a feldarabolt gombát. Gyors mozdulatokkal átforgatjuk, sózzuk, majoránnával fűszerezzük, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lefedve puhára pároljuk. Ízlés szerint, felöntjük annyi vízzel, hogy a galuska és a virsli is meg tudjon főni.
  2. A bazsalikomot felaprítjuk, felét a paprikás krumplihoz adjuk. Néhány szem burgonyát villával szétnyomkodunk, így besűrítjük a szaftot.
  3. A tojásból és lisztből galuskatésztát keverünk. Pici sóval ízesítjük. Beleszaggatjuk a paprikás krumpliba, majd beletesszük a karikákra vágott virslit is. Pár perc alatt összeforraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt bazsalikomot és forrón tálaljuk.







8 megjegyzés:

  1. A paprikás krumpli nagy kedvenc, úgyhogy szívesen megkóstolnám bazsalikomosan is. Nem sok étel van, amibe nem teszek tejfölt, de ez éppen azok közé tartozik. Képzeld, nekem sosem sikerül úgy, ha beleszaggatom a nokedlit, tiszta zavaros lesz a leve, ezért én azt külön főzöm. Ügyes vagy, hogy neked ilyen jól sikerül mindig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Klassz! Gondoltam, hogy Te is szereted. Egyszer próbáld ki, a bazsalikom ad neki egy kis pluszt. A tejföladagodat meg nyugodtan add nekem. :D

      Törlés
  2. Guszta nagyon! Nekem jöhet bazsalikom is, tejföl is ahogy van:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! No akkor röpítem is a kóstolót! ;)

      Törlés
  3. Ez aztán fincsi paprikás krumpli lehet! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) A gomba nagyon sokat dob rajta. Először csak próbából került bele pár megmaradt "kalapos" és gondoltam mellé passzolna a bazsalikom. Azóta rendszeresen készül így is. ;)

      Törlés
  4. Kedves Ági!

    A hamis paprikás-krumpli is elkészült! Nem vagyok nagy gomba rajongó, ez azt hiszem most sem változik meg... :) De egy kellemes kis hétköznapi ebéd volt, köszönöm a receptet!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rebeka!
      Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
      Hátha egyszer majd jobban összebarátkozol a gombával. ;)

      Törlés