2013. november 3.

Abált császárhús






Imádom. :) Otthon, Anyu és Apu sokszor készít abált császárszalonnát vagy császárhúst. Emlékszem azokra a hétvégi reggelikre, mikor Anyuék korán felkeltek, és csináltak héjában sült krumplit, mert az abált szalonna azzal az igazi... Lilahagymával, paradicsommal, friss ropogós kenyérrel. Mire mi gyerekek is felébredtünk, már meg volt pakolva az asztal minden földi jóval... Kellene egy időgép! :D
Párom szüleinél disznóvágáskor külön nekem is készítenek egy-két "kockát". ...hát nem szokták megérni, hogy bekerüljenek a fagyasztóba. :)
A minap nagyon szép császárhúst találtam, ezért gondoltam újra elkészítem, és vasárnapra olyan reggelit kerekítek, hogy csak na! :) Az első alkalommal persze kellett egy kis telefonos segítség, de azóta -apróbb változtatásokkal- nálunk is gyakran előfordul.
Íme az én variációm:





Hozzávalók:
~1 kg császárhús
1 kis fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
4-5 szem szegfűbors

őrölt pirospaprika


  1. A húst hideg vízben átmossuk, ha kell, kicsontozzuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk.
  2. Egy lábasba tesszük a császárhúst, és felengedjük annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi. Két gerezd fokhagymát félbevágunk, majd a vöröshagymával együtt a lábasba tesszük. A szegfűborsot kés lapjával megroppantjuk, és a sóval együtt -én 2 evőkanálnyit tettem, de ez sófüggő- a húshoz adjuk, majd a lehető legkisebb lángon feltesszük abálódni 4-5 órára.
  3. A víznek nem szabad forrni. A húst néhányszor fordítsuk át, ha kell, pótoljuk az elpárolgott vizet. A császárhús akkor kész, ha puha, mint a vaj.
  4. Kivesszük a vízből, alaposan lecsepegtetjük, majd egy deszkára tesszük és óvatosan meglapítjuk, hogy a felesleges víz kijöjjön. Áttesszük egy tányérra.
  5. A maradék fokhagymát lereszeljük, kevés sóval elkeverjük, és alaposan bedörzsöljük vele a hús tetejét és minden oldalát, majd az egészet megszórjuk őrölt paprikával.
  6. Langyosra hűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.



Másnap reggel már fogyasztható. Ma egy "picit" korábban keltem, gondoltam legyen mellé frissen sült kenyér. A kenyér mellett pedig szépen elkészült a héjában sült krumpli is. :D


10 megjegyzés:

  1. Fenséges reggelit kreáltál, még friss kenyeret is hozzá, ez igen!!! Én kicsit fokhagymásabban szeretem, de így is betolnám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska! :) ...hát ezek szép nagy gerezd fokhagymák voltak. Bár igazad lehet, mert fokhagymából sosem elég. :D

      Törlés
  2. Ágikám, irtó ügyes vagy! Ezek a nagy dolgok kérem szépen, mármint az ehhez hasonló régi, jó recepteket elkészíteni. Te ebben jeleskedsz, és ez szerintem nagyon fontos. Tovább viszed a hagyományt. Az a kenyér pedig gyönyörű, olyan igazi régies fílingje van, és látszik rajta, hogy ropogós héjú.
    Én talán egyszer ettem életemben abált császárhúst, nevelőapám csinált katonákat, és azt falatoztam gyerekkoromban. Persze a húsosabb részét adta, tudta, hogy az hamarabb lecsúszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De aranyos vagy, köszi! Hát igen, igyekszem csokorba szedni a "régi" nagy kedvenceket, amellett, hogy imádok új dolgokat kipróbálni, kitalálni. Hiába no azért a gyerekkori kedvenc, mindig kedvenc marad. :D Én is jobban szeretem, ha húsosabb, ezért is örültem, hogy ilyen szép darabra akadtam; alig a harmada volt zsír. A "katonázás" jó dolog, mi is sokszor így ettünk régen. :D

      Törlés
  3. Eszembe juttattad a régi szép időket, amikor még a nagymamám sokszor készítette.Egyszer én is elkészítettem, de azóta feledésbe merült, pedig nagyon finomra sikeredett.Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Örülök, hogy elvihettelek Téged is egy kis időutazásra! Ezért is szeretem ezeket a "régi", jól bevált recepteket...

      Törlés
  4. Most újból Nálad jártam és még mindig nem készítettem el! Na de most majd! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Én is épp a minap morfondíroztam, hogy megint be kéne szerezni egy szép darab császárhúst. :D

      Törlés