Oldalak

2013. október 23.

Zserbó









Dió, lekvár, kelt tészta csokimáz... :D Az egyik kedvenc ünnepi süteményem. Amióta zserbót sütök egy receptet használok, mégpedig Horváth Ilona receptjét. Szeretem, mert a tészta még három nap után is puha; a dió és a savanykás lekvár nagyon jól kiegészítik egymást és nem kell vele órákat bíbelődni... :) Úgy jó az egész, ahogy van.
Gőzöm sincs miért, de elég ritkán sütök zserbót. Pedig tényleg annyira egyszerű. ...na jó, tudom... Nehezen veszem rá magam a diótörésre. De most elkapott a lendület és egyszuszra megtörtem egy fél zsákkal. :D Most aztán semmi nem lehet akadálya egy újabb sütésnek. ;)










Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
1 tojás
5 dkg cukor
15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
12 dkg cukor
8-10 nagy ek. sárgabaracklekvár

A tetejére:
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
~4 ek. víz
2 ek. vaj

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel jól összedolgozzuk.
  3. A tésztát három egyenlő részre osztjuk és egyenként ~30x 35 cm-es lappá nyújtjuk.
  4. Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk, erre tesszük az első réteg tésztát. Fontos, hogy a tepsi nagyobb legyen a tészta méreténél, mert az keléskor és sülés közben még nőni fog. Megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a cukorral elkevert dió felét.
  5. Erre jön a második tészta, rá a lekvár, majd a cukros dió, végül befedjük a harmadik tésztalappal, amit egy picit nagyobbra nyújtunk az első kettőnél, hogy befedje a széleket.
  6. Huzatmentes helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt, a tetejét villával megszurkáljuk és 175 °C-ra előmelegített sütőben -egyenletes tűznél- ~25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Ha a tészta kisült, kivesszük és hűlni hagyjuk.
  8. Míg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A porcukrot, elkeverjük a kakaóval és kevés vízzel, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett sűrű mázzá főzzük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a máz szép sima. Még melegen belekeverjük a vajat, majd az elkészült mázzal bevonjuk a süteményt. Néhány óra pihentetés után szépen szeletelhető.














Ezt a zserbót a 19. SAD! gasztrojátékra készítettem. A forduló házigazdája Szofika a téma pedig "Dió VS Mák". Őszintén megmondom a mákot is imádom, bár ez eddig a blogból még nemigen derül ki. :D ...most a dió van előnyben...



Kiegészítés: A recepthez -most, két év elteltével- még újabb képek kerültek fel. :) A játékra még főzött máz nélkül, étcsokoládéval bevont süteményt készítettem. Ehhez ~20 dkg étcsokoládét gőz felett felolvasztottam, majd ezzel vontam be a süteményt. Továbbá anno margarinnal készítettem a tésztát, de biztos, hogy többé nem fogom, ahogy csokit sem használok többé a bevonáshoz; mert a zsírral készült tésztával és a főzött csokimázzal a tetején sokkal, de sokkal finomabb! :D

10 megjegyzés:

  1. Kezdődik a zserbószezon. Gyönyörű fotókat lőttél róla, szinte érzem az ízét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dina, nagyon kedves vagy! Igen, igen... zserbószezon. :D Mondjuk nálam akár egész évben tarthatna. ;)

      Törlés
  2. Egyszer volt alkalmam olyan finom zserbót enni, hogy azóta szeretem. A tiéden is látszik, hogy nagyon fincsi lehet, és az különösen tetszik, hogy savanykás lekivel készíted. Honnan tudtad, hogy én is így szeretem? :) Most már nekem is ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszik! Bizony, a kissé citromos lekvár nagyon jót tesz neki. :D

      Törlés
  3. Ha akarnék se tudnék a sütiről és a róla készült fotókról rosszat mondani. :D De persze eszembe se jutna ilyen galádság, mert csak és kizárólag dicsérni tudom, annyira tökéletes így, ahogy van. Gyönyörűek az új képek (is)! ♥ Az összes sütimet most a te zserbóra cserélném. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! ♥
      :) Máris indul egy egész tálcával! ;) ...az ablakot nyitva hagytam. :D

      Törlés