Oldalak

2013. október 20.

Töltött káposzta









Imádom! :D Írhatnék csak ennyit... de komolyan...
Gyerekkorom óta az egyik kedvencem. Azok közé az ételek közé tartozik, amit képes vagyok -évszaktól és napszaktól függetlenül- bármikor megenni. Eddig "csak" akkor ettünk, mikor Anyuéknál, vagy párom szüleinél készült.  Természetesen ilyenkor feltankoltunk utánpótlással is. De hogy hogy nem, az is valahogy gyorsan elkopott. A két család receptje eltérő persze, de mi mindkettőt nagyon szeretjük. :) Most, hogy beütött az ősz egyre többször jutott eszembe, hogy meg kéne tanulni töltött káposztát főzni. Sokszor kuktáskodtam már otthon, mikor készült, de valahogy sosem jutottam odáig, hogy elejétől a végéig minden mozzanatnál ott legyek. Megkértem hát Anyut, hogy tanítson meg rá. Az eredeti receptet Apu családjától "örököltük" és a töltött káposzta nálunk munkamegosztással készül. Apu a fő-káposztasavanyító, Anyu pedig összeállítja és készre főzi az ételt. Persze olykor-olykor előfordul, hogy a savanyítós rész is Anyura marad. A fiúk ilyenkor is készségesen "munkamegosztanak", amennyiben kóstolni kell. :D
Anyu pár napja elküldte nekem a receptet és ahogy olvastam már éreztem az illatát... Eldöntöttem nincs ezen mit tovább halogatni; most azonnal hozzákezdek. "Beszereztem" az összes hozzávalót és kezdődhetett az alkotás. Ennek velejárójaként Anyuékat két nap alatt nagyjából ötvenszer felhívtam a legkülönfélébb kérdésekkel: Mennyi egész levelet tartsak meg? A maradékot mekkorára vágjam? Mennyi babérlevél kell hozzá? Mennyi bors? Oké. És mennyi vízzel kell felönteni? És a töltelék? És hogy tekergetem a gombócot? Meddig kell főzni? És a rántás?
De hát ugye a töltött káposzta is olyan, mint az ételek általában. Ahány ház, annyi recept. Az elkészítés függ az ízlésünktől, hogy milyen alapanyagokat használunk, hogy milyen a sütő és hogy sütjük-e egyáltalán, ki milyen sűrűn szereti a szaftot, mennyire sósan eszik, szóval egy millió dologtól. Az én receptem annyiban tér csak el Anyuékétól, hogy a rántásba tettem fokhagymát. A végeredmény... Olyan lett, mint otthon! :D Annyira örültem neki! Mivel ez volt életem első saját töltött káposztája, nézzétek el nekem, hogy az óriási lelkesedéstől kissé elborulva, ennyi képet bírtam beszuszakolni a bejegyzésbe. :)




 


Hozzávalók 10 személyre:
A savanyított káposztához:
2 kg 25 dkg-os fejes káposzta
8-9 pici (3-4 cm-es) babérlevél
1 tk. köménymag
1 tk. egész fekete bors
3 ek. 10 %-os ecet
2-3 tk. só
víz

A töltelékhez:
50 dkg darált hús
10 dkg rizs

bors
2-3 ek. víz

Továbbá: 
60 dkg csont nélküli tarja

A rántáshoz:
5-6 ek. olaj
4-5 ek. liszt
őrölt pirospaprika
3 gerezd fokhagyma


Főzés előtt egy-két nappal előkészítjük a káposztát: 





  1. A káposztát megtisztítjuk, majd a torzsát hegyes késsel körbevágjuk ~3-4 cm mélyen. Egy nagy húsvillát szúrunk óvatosan a torzsa közepébe.
  2. Egy nagy lábasban annyi vizet forralunk, hogy a káposztát -a húsvilla segítségével- meg tudjuk benne forgatni, így a külső leveleket kissé előfőzzük. Ez levelenként ~fél perc. Ennyi idő alatt veszítenek a tartásukból. Egy fa csipesszel egyenként leszedjük a leveleket, kicsit megforgatjuk őket a forró vízben, majd tálba tesszük. ~12-14 levélre lesz szükség. Töltéskor szakadhat, sérülhet, így kell biztonsági tartalék. :) Menet közben újabb bevágást kell ejteni a torzsa körül, hogy a többi levelet is le tudjuk szedni. 
  3. A megmaradt középső részt is levelekre bontjuk és kissé előfőzzük, majd kiszedjük hűlni. Ezekből lesz az apró káposzta.
  4. Ha kész vagyunk az előfőzéssel, a vizet levesszük a tűzről, majd feloldjuk benne a sót és ízesítjük ecettel.
  5. A tölteni való 12-14 levelet félre tesszük, a többit 6-8 cm hosszú, 0,5 cm széles csíkokra vágjuk. A vastag főeret minden levélen -a tölteni valókon is- faragjuk meg úgy, hogy csak egy egészen vékony rész maradjon.
  6. Egy nagy lábasba elkezdjük rétegezni a káposztát. Alulra apró káposzta jön, majd rá 3-4 tölteni való levél. Erre egy kis köménymag, bors, babérlevél, majd kezdjük újra a rétegezést, míg a hozzávalók tartanak. Az egészet felöntjük annyi lével, ami jól ellepi. A tetejét lesúlyozzuk egy tányérral, nehezéket teszünk rá, majd mehet a hűvös kamrába egy-két napra.
 A babérlevéllel vigyázzunk, nehogy sok legyen, mert keserű lehet tőle az étel.


Másnap, vagy harmadnap elkészítjük a töltött káposztát:








  1. A töltelékhez a rizst kicsit átöblítjük, majd a hússal, sóval, borssal és pici vízzel összedolgozzuk. 10 db egyforma gombócot formálunk belőle.
  2. A tölteni való leveleket és az apró káposztát kiszedjük a léből. Ezzel együtt kiszedjük a babérleveleket is, mert ezek már megtették a dolgukat. :)
  3. Fogunk egy tölteni való levelet és beletekerjük az egyik töltelékgombócot. Ha túl nagy a levél a szélét levágjuk -a leeső részeket és a végén megmaradt leveleket is felvágjuk apró káposztának-, a levelet egyik oldalról ráhajtjuk a töltelékre, lazán feltekerjük, hogy legyen helye dagadni a rizsnek, majd a másik oldalon kilógó részt visszahajtva begyűrjük, így nem tud kitekeredni a töltelék. Mikor kész vagyunk az összessel, feltesszük főni.
  4. Egy nagy lábas aljára apró káposztát teszünk. A tarját hideg vízben átmossuk, tenyérnyi darabokra vágjuk, besózzuk és az apró káposztára tesszük. A húsra rakjuk a töltelékeket. Szellősen, hogy tudjanak nőni. (Én két edényben főztem, mert nincs akkora lábasom, amibe az összes töltelék kényelmesen elfért volna.)
  5. Beborítjuk apró káposztával. Felöntjük annyi lével, ami épp ellepi és fedő alatt közepes lángon ~1 óra alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a hústű könnyen átmegy a tölteléken. A kész töltelékeket és a húst óvatosan kiszedjük egy tálba.
  6. Egy másik nagy lábasban a lisztből és olajból világos rántást készítünk. Kicsit pirítjuk a lisztet, majd beletesszük a reszelt fokhagymát is. Átforgatjuk, rátesszük a pirospaprikát, ismét átforgatjuk és állandó keverés mellett -hogy csomómentes legyen- felengedjük a főzőlével. Lehet, hogy nem kell az összes lé, majd menet közben alakul. :) Hozzáadjuk az apró káposztát, átforraljuk. Ha kell még hígítjuk.
  7. A sütőt közben előmelegítjük 180-190 °C-ra.
  8. Egy nagy tepsibe szedjük a besűrített, pirospaprikás apró káposzta felét. Elrendezzük rajta a töltelékeket és a hús szeleteket, majd beborítjuk a maradék káposztával. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a szaft a tepsi szélén szépen hártyásodni kezd, a gombócok pedig kis színt kapnak. Ez nagyjából 40-45 perc. A gombócokat néha meglocsolhatjuk a szafttal. Frissen sült kenyérrel és tejföllel tálaljuk.











Azóta már sokszor főztem/sütöttem és több, mint 4 év után -2017. novemberében- végre új képek is készültek.

4 megjegyzés:

  1. Elnézést kérni ezekért a csodás fotókért! Irgum-burgum lett volna, ha nem kapunk szokásos csodaszép fotókat! A töltött káposztát és még csak a "megvettem a piacon a káposztát" résztől készítettem :) Ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó... :))) De aranyos vagy! Köszönöm szépen a kedves dicséretet! Nagyon örülök, hogy tetszik! :D Most itt vigyorgok! :)))

      Törlés
  2. De jó, imádom a fázisfotós recepteket! :D Nagyon klasszak az új képek meg a káposzta is az új fotókon. :D Mindig vevő vagyok rá én is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! ♥ Most kicsit kevesebb a kép, de azért muszáj volt ilyet is. :D
      Máris küldöm a kóstolót! ;)

      Törlés