2013. október 11.

Szezámos csirkefalatok gyömbéres-chilis mázban






Nagyon szeretjük. Írtam már, hogy nem vagyunk nagy "gyors-kaja" rajongók, de ha már az, akkor kínai. ...és ha kínai, akkor az egyik étel feltétlenül szezámos csirke. Persze Kínában nagy valószínűséggel még csak hasonlót sem esznek, nem hogy a tradicionális konyha egyik alkotása lenne. :D Ezt a fogást vélhetően nekünk "nyugati" embereknek találták ki. Hát annyi baj legyen. Ezzel együtt is nagy kedvenc, így pár évvel ezelőtt elkezdtem kísérletezni, hogy hogy lehetne ezt itthon elkészíteni. Rengeteg próbálkozás után jött még több kóstolás és végül ennél a variációnál maradtunk. Persze ez sem a gyorséttermi ízvilág. Ez itt kérem a házi kínai. :D 



 
Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirkemell
5 dkg szezámmag

A páchoz:
2 ek. sárgabaracklekvár
2 ek. szójaszósz
1 ek. méz
1 ek. citromlé


A bundához:
1 tojás
3 ek. kukoricaliszt
2 ek. étkezési keményítő
1 ek. sima liszt
1 tk. sütőpor
1 ek. olaj
csipet só
jéghideg víz

A mázhoz:
3 dkg friss reszelt gyömbér leve
2 gerezd fokhagyma
10 dkg cukor
3 ek. méz
3 ek. szójaszósz
2 ek. sűrített paradicsom
1,5 dl víz
0,5 dl almaecet
1 kis chili vagy 1 kk. chilipehely

2 ek. étkezési keményítő
0,25 dl víz





  1. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk. Hideg vízben átöblítjük, leszárítjuk, majd ~2,5 cm-es kockákra vágjuk és egy tálba tesszük. Rátesszük a pác hozzávalóit, alaposan összekeverjük, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe.
  2. A máz hozzávalóit -kivéve a 2 ek. étkezési keményítőt és a 0,25 dl vizet- egy kis tálkában összekeverjük.
  3. Ha a hús eleget pihent, összeállítjuk a bundához a tésztát. Jó sűrűnek kell lennie, ezért a vizet csak apránként adagoljuk.
  4. Egy wokot felforrósítunk és illatosra pirítjuk benne a szezámmagot. Ha kész, kis tálkába öntjük, majd a wokot visszatesszük a tűzre.
  5. Ebbe a wokba öntjük a mázalapot, majd közepes lángon 5 percig forraljuk. A vizet kikeverjük az étkezési keményítővel, majd besűrítjük vele a mázat, amit takarékon gyöngyözve addig forralunk, míg ragacsos nem lesz.
  6. Miközben a máz készül kisütjük a húsfalatokat. Egy lábasban bő olajat melegítünk. Ne legyen túl forró, mert akkor a bunda hirtelen sül és belül nyers maradhat a hús. Akkor jó, ha egy pici tésztát belecseppentünk és az szépen gyöngyözve feljön az olaj felszínére.
  7. A húst több adagban süssük, hogy ne hűtse le az olajat, mert akkor a tészta megszívja magát és nem lesz ropogós.
  8. Az első adag húst a páctól kissé lecsepegtetve megforgatjuk a tésztában, majd a kockákat egyenként egy kanál segítségével az olajba tesszük. 2-3 percig fedő alatt sütjük, hogy a hús átpárolódjon, majd fedő nélkül aranybarnára sütjük a falatokat. Ha kész, papírtörlőre szedjük. A maradék húst ugyanígy kisütjük.
  9. Mikor az összes hús kisült a szezámmag felét beleszórjuk a mázba, elkeverjük, majd beleforgatjuk a falatokat, hogy az mindenhol befedje őket. A bunda kissé megpuhul a máztól, ezért óvatosan forgassuk őket, nehogy "levegyék a kabátot". :)
  10. Forrón, pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk.





6 megjegyzés:

  1. Mesés, mesés! Annyira szeretem a magyarított china food-ot a kifőzdékben is, de az előítéleteim (itt/ott hallott dolgok) már ritkán engednek belépni az ajtajukon. Te viszont, Kedves Druszám, rendesen megbirizgáltad az agyamat ezzel az ínycsiklandó finomsággal. A kupicákkal pedig vigyázni kell alapból - különösen ezekkel :)
    A fotók pedig már a megszokott high quality :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök Vicuska, remélem ízleni fog! :)

    VálaszTörlés
  3. :D Kedves Druszám (de rég hallottam ezt a kifejezést)! Nagyon jólesett olvasni a kedves soraidat! Most itt vigyorgok.:) Úgy örülök, hogy tetszenek a "gombócok"! Igen, a kupicákkal tényleg vigyázni kell... ;)

    VálaszTörlés
  4. :D Ez tök jó: ez itt kérem a házi kínai! :D De amúgy is tök jó, szívesen megkóstolnám. Azok a katonasorba állított kis poharak is nagyon cukik. :)

    VálaszTörlés
  5. :D Szívesen küldök fénypostával. Azért remélem hamar odaér és nem tesz Kína felé egy kerülőt. ;)

    VálaszTörlés