Oldalak

2013. október 26.

Sajtos-szalonnás kifli








Nagyon sok helyen láttam már ehhez hasonló kifliket. Van egy pékség, ahol néha veszünk is, ha arra "karikázunk" a városban, mert ott nem spórolják le róla a sajtot. ...no meg a szalonnát. Bár, lehetne még turbózni. :D Ezért is gondoltam, megpróbálok hasonlót készíteni itthon. A jól bevált hamburgerzsemle tésztáját vettem alapul. Nem is változtattam rajta semmit, csak a formázás lett más. :) Jó laktató uzsonna lett belőle a kiránduláshoz.






Hozzávalók 6 kiflihez:
A tésztához:
10 dkg sima liszt
40 dkg kenyér liszt BL80  
3 dkg friss élesztő  
3,75 dl langyos tej  
1 tojás  
2 ek. méz 

4 ek. olívaolaj  
1 kk. só

A "töltelékhez":
4 ek. tejföl
pici só
10 dkg erdélyi szalonna (vagy bármilyen füstölt, húsos szalonna)
15 dkg prágai sonka
fél fej lilahagyma
15 dkg sajt

  1. A tej egyik felébe teszünk egy kanál lisztet, a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tej másik felében elkeverjük a tojást és az olajat.
  2. A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet.
  3. Fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
  5. A kis cipókat egyenként ~25x15 cm-es ovális formára nyújtjuk, majd keskenyebb "oldaluknál" fogva feltekerjük.
  6. A kifliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük és huzatmentes helyen 15 percig kelesztjük.
  7. A tetejüket egy éles pengével hosszában megvágjuk -a két végén 2 cm-es részt épen hagyunk-, nagyjából a tészta vastagságának feléig, majd újabb 15 percig kelesztjük.
  8. Míg a kiflik kelnek, bemelegítjük a sütőt 185 °C-ra és előkészítjük a "tölteléket".
  9. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. A sonkát szintén vékony csíkokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeljük, a sajtot lereszeljük, a tejfölt pedig kikeverjük pici sóval.
  10. A megkelt kifliket megkenjük tejföllel, rátesszük a szeletelt szalonnát, sonkát és hagymát, majd megszórjuk őket gazdagon reszelt sajttal.
  11. Előmelegített sütőben ~20-25 percig sütjük, míg a tészta szép aranybarna lesz. 





6 megjegyzés:

  1. Na jó, ezért már büntetés jár! :D Ezek a kiflik oltári guszták. Nem is találok szavakat, de tényleg. Eléggé egy húron pendülünk a kelt tészták terén, és te úgy fokozod, hogy már a látványától is lepetézek. :) Csoda klassz recept... már megint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Igen, igen egy húron bizony! Örülök, hogy tetszenek a képek és a recept is! ♥

      Törlés
  2. Guszták nagyon ezek a kiflik! Bármilyen kelt tészta jöhet hozzánk is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) A kelt tészták nekem is a "kedvenceim". Édesen, sósan, bárhogy. :D Éljen a kelt tészta! ...vagyis keljen... ;)

      Törlés
  3. Nagyon-nagyon :) Tej helyett estére egy pohárka sör esetleg?

    VálaszTörlés