2013. október 2.

Graham zsemle






Olyan rég sütöttem már graham-liszttel, hogy épp itt volt az ideje. Néha a gyökérkenyeret is megbolondítom vele, de most valami mást akartam sütni. Zsemléket. :) Helyes, kis gömböcök lettek. Persze jóval laktatóbbak, mint a bolti vizes zsemle, szóval lehet, hogy egy is elég belőle reggelire. :D De hát pont ez benne a lényeg. ;)



 
Hozzávalók 6 zsemléhez:
40 dkg graham-liszt
20 dkg kenyérliszt BL80
3 dkg friss élesztő
3,25 dl langyos víz
1 ek. méz

2 ek. olívaolaj
3 ek. lenmag


  1. Az élesztőt a mézzel és egy kanál liszttel felfuttatjuk a langyos vízben.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, olívaolajat, lenmagot, majd a felfuttatott élesztővel jó ruganyos tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen ~1,5-2 órát kelesztjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, hat egyenlő részre osztjuk. Megformáljuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percet kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  6. Ha a zsemlék eleget pihentek, mehetnek a sütőbe, ahol 35-40 perc alatt készre sütjük őket.







A receptet megtaláljátok a Kifőztük októberi számában is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése