Oldalak

2013. október 3.

Édes-savanyú csirke










Nemigen szoktunk gyorséttermi ételt enni, de a kínai kivétel. :) Na jó, néha becsúszik egy-egy pizza, de kb. szökő-évente egyszer. A "kínai" bezzeg... Találtam egy jó kis éttermet a városban, ahonnan párszor már hoztunk ezt-azt, de sajnos meg is kérik az árát. Mondjuk a minőséggel még soha nem volt baj, de azért az ember elgondolkodik; miért is ne lehetne ezeket a finomságokat itthon elkészíteni. Szezámos csirkét már kikísérleteztem, de mire lefotóznám valahogy mindig elkopik a szebbje. :D Azért lassan arra is sort kerítek és ígérem, majd lefotózom. Most viszont egy jó kis édes-savanyú csirkét készítettem. Előre szólok, ez nem a kifejezett gyorséttermi ízvilág. Egy szakácskönyvből való a recept és nekünk nagyon ízlett. :)






Hozzávalók 4 személyre:
3 egész csirkecomb vagy egy egész csirkemell
1 ek. étkezési keményítő
1 piros húsú paprika
1 zöld húsú paprika
1 fej vöröshagyma
3-4 szál újhagyma vagy zsenge póréhagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
25 dkg ananász kockákra vágva (friss, vagy konzerv)
egy jó marék szárított Júdásfülegomba
3-4 ek. olaj
só 

A szószhoz:
2 ek. sűrített paradicsom
3 ek. édes chilidzsem
2 ek. méz
2 ek. szójaszósz
2 ek. balzsamecet
~1,5 dl narancslé vagy lé az ananászkonzervről esetleg víz
1 ek. étkezési keményítő 

  1. A húst lebőrözzük, kicsontozzuk és ~3x3 cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, majd rászórunk egy kanálnyi étkezési keményítőt és jól összeforgatjuk.
  2. A paprikát, vöröshagymát ~3x0,5 cm-es csíkokra, az újhagymát 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A gyömbért megpucoljuk és gyufaszál nagyságúra aprítjuk. A gombát a leírásnak megfelelően előkészítjük.
  3. Egy wokban kevés olajat forrósítunk, majd hirtelen kisütjük benne a húst. Mikor szép aranybarna kiszedjük, jöhetnek a zöldségek és a gyömbér. 2-3 perc alatt átpirítjuk őket, majd visszatesszük a húst a wokba a zöldségekhez. Átforrósítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk az ananászt és a gombát is.
  4. Egy kis tálkában kikeverjük a sűrített paradicsomot, chilidzsemet, mézet, szójaszószt és balzsamecetet, majd az egészet a húshoz adjuk. Jól átkeverjük, hogy mindent befedjen a máz.
  5. A narancslét, vagy "ananászlét" kikeverjük az étkezési keményítővel és a húsra öntjük. Addig sütjük kevergetve, míg szépen besűrűsödik. Párolt rizzsel, vagy pirított tésztával tálaljuk.







3 megjegyzés:

  1. Én egyszer ettem csak kínai kaját, még Torontóban, de az nagyon ízlett, mert hasonlított a paprikás csirkére, csak jó csípős volt, ami nálam nagyon bejön. Ez a te édes-savanyú csirkéd nagyon tetszik, biztos nagyon fincsi lehet. Szerintem nem is baj, hogy nem az a kifejezett gyorséttermi ízű, annál csak jobb lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. :) Köszi! Igen... a jó kis csípős... az örök klasszikus. Mi is szeretjük, bár ezen a téren kispályások vagyunk. ;)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, idáig érzem az illatát. Nem hatagszom meg, ha küldesz egy szép nagy adagot, mert nagggyon guszta. :)

    VálaszTörlés