Oldalak

2013. október 13.

Csülök "Pékné módra"








Párom szüleitől -sok más finomság mellett- a múltkor kaptunk egy szép "kis" csülköt. Mostanában egy kicsit nagyobb adagokat főztem, így maradt egy-két adag étel, szépen berakosgattam a mélyhűtőbe; jó lesz az még később... :) Pakoltam, pakoltam és egyre inkább az az érzésem támadt, hogy valami logikai kirakós játékot játszok. :D Hát nem lettem 100%-os, mert valami mindig kimaradt. Hol egy adag csirke, hol egy doboz gyümölcs, hol az egyik tartalék-adag, hol a csülök. Végül a csülök maradt kint, így mondtam is, hogy "sajnos" ezt kell leghamarabb megenni, mert nem fér be... Nem estünk kétségbe. Felhívtam Anyut egy kis telefonos segítségért, hogy hogy készül otthon a csülök pékné módra. Anyu el is mondta, de azért a biztonság kedvéért Aput is megkérdeztük. :D Meglett a recept, így ez a "fúziós" csülök lett a vasárnapi ebéd. :)




 

Hozzávalók 6 személyre:
1,3 kg-os csülök (csontos)
10 dkg füstölt szalonna
1 kg burgonya (apróbb szemű)
4-5 szem paradicsom
3-4 szem paprika
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kk. köménymag



  1. A csülköt hideg vízben átmossuk, leszárítjuk. Bőrét beirdaljuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval.
  2. Egy nagy lábasba tesszük a csülköt. Hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymag felét, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje -én még a főzővízbe is tettem egy kis sót, biztos, ami biztos- és közepes lángon gyöngyözve addig főzzük -közben néha megforgatjuk-, míg átpuhul és a hús kezd leválni a csontról. A főzés ideje függ a hús korától; nekem ~1,5 óra volt. Ha kész, kivesszük a főzővízből és kicsit hűlni hagyjuk, hogy ki tudjuk csontozni.
  3. Míg a hús pihen, előkészítjük a zöldségeket. A paprikát, paradicsomot és hagymát kisujjnyi karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, majd félbe, vagy négybe vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük.
  4. Egy nagy tepsi alján elosztjuk a szalonnaszeleteket, majd elrendezzük rajta a paprika-, paradicsom- és hagymakarikákat. A húst kicsontozzuk, 3-4 részre vágjuk, és a zöldségekre fektetjük bőrös részével felfelé. Köré rendezzük a burgonyacikkeket és minden zöldséget meghintünk egy pici sóval. A csülök főzőlevéből teszünk egy keveset a tepsibe, majd alufóliával lefedjük.
  5. Betesszük a sütőbe 180 °C-ra (nem kell előmelegíteni) és ~1,5 óra alatt készre sütjük az ételt. 
  6. A sütés vége felé levesszük a fóliát és grill fokozatra állítjuk a sütőt, hogy a csülök bőre jó ropogósra süljön. Vigyázzunk a zöldségekre, nehogy megégjenek. :)







6 megjegyzés:

  1. Köszönjük a fúziós társaság munkáját, igen jót ételt hoztatok össze! :) Még sosem ettem csülköt pékné módra, de a képeket elnézve nagyon finom lehet. Nekem nagyon tetszik, hogy sok olyan ételt is bemutatsz a blogon, ami alap, sokan ismerik, de ha el kellene készíteni, akkor hirtelen azt sem tudom, hol keressem, ill. nem bízok a neten látott sokféle receptben. Mivel tudom, hogy te jól főzöl (bizony, átsüt a monitoron), ezért tuti, hogy nálad keresném először az adott recit, hogy az alapján megfőzzem-megsüssem. Hiába no, bízom a hozzáértésedben. ;)

    VálaszTörlés
  2. Hogy Te milyen aranyos vagy! :D Most irulok-pirulok. Köszönöm szépen a kedves dicséretet! Nagyon-nagyon jólesnek a szavaid! Azért ennek nagy része a fúziós társaság többi tagját illeti, úgyhogy majd át is adom nekik. ;) Nektek pedig küldök kóstolót fénypostával. :D

    VálaszTörlés
  3. Te csak ne pirulj, mert ami igaz, az igaz! De ettől függetlenül persze add csak át a dicséretet a család többi tagjának. A kóstoló megérkezett, nagyon köszi, szuper vacsi kerekedett belőle. ;)

    VálaszTörlés
  4. Csülök nálunk is nagy kedvenc minden formájában - például ebben is; a maradékot csak told át - köszönöm

    VálaszTörlés
  5. :D De jó! Akkor hát küldöm is! Menekítettem még hozzá egy kis krumplit is! ;)

    VálaszTörlés