Oldalak

2013. október 14.

Csokoládés mogyorókrém









Ki emlékszik rá? "Kis mókusok kenyérre is kenhetik, nagy mókusok süteménybe is tölthetik!" :D Jó kis békebeli mogyorókrém. Az volt a kedvencem, ami kis egyszemélyes "dobozkákba" volt lefóliázva. Talán még most is kapni, bár ez már nem az igazi... Egy biztos; imádtuk. :) Persze lehet kapni rendes, családi kiszerelésben, üvegben is, de olyan mérhetetlen drága, hogy ihaj. Mondjuk nem vagyunk rákattanva, szerintem még sosem vettem. Mindig csak megnézem az üvegeket, az árakat, hogy mi van benne, aztán itt vége is a történetnek. Most viszont Anyuéktól kaptunk törökmogyorót. Kétfélét is. :D Az egyik otthon termett a kertben és Anyu gyűjtögeti szorgalmasan, a másikat Öcsi szedte. Úgy örültem neki, hogy csak na! ...és már tudtam, hogy az egyik csemege, ami készülni fog belőle ez a csokoládés mogyorókrém lesz. Sokféle elkészítési módot végigböngésztem... Nos, hát ez nem az a nagyon édes, nagyon krémes fajta, mivel étcsokoládéval készült és én nem tettem hozzá plusz cukrot.




 




Hozzávalók 3 db 220 ml-es üveghez:  plusz kimarad egy kevés kóstoló :)
340 g cukrozott sűrített tej
20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
15 dkg törökmogyoró
15 dkg vaj


  1. Száraz serpenyőben közepes lángon pár perc alatt illatosra pirítjuk a mogyorót. Hűlni hagyjuk, majd a lehető legfinomabbra daráljuk.
  2. A csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk.  
  3. A gőzről levéve hozzáadjuk a sűrített tejet, majd az őrölt mogyorót. Alaposan elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
  4. Jól záródó üvegekbe töltjük és hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt ~20 perccel kivesszük, hogy lágyuljon.















Hűtőben elvileg több hétig is eláll... Még nem sikerült bizonyítani. :D
Látszik, hogy tényleg nem eszünk ilyesmit túl sűrűn, mert most több, mint két év után készült újra. :D Frissen sült croissant-al egy bögre tejjel igazi hétvégi kényeztető reggeli... ♥

8 megjegyzés:

  1. Monitoron át történő izgatásért szerinted mi jár? :D Most már elég legyen kisasszony, mert a látványtól is hízok! :D No de félre a tréfával! Ez a krém nagyon ízlene nekem is, elég hamar elfogyna egy 220 ml-es üveggel, pláne croissant-nal párosítva. Állati jó dolga van azuradnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nem tudom, de remélem valami cserefinomság! Nem gondoltam volna, mert itthon inkább én vagyok az édesszájú, de nem csak én koptatom. :D Azt hiszem nemsoká készülhet az új adag.

      Törlés
  2. Gondolom Nálatok is csak "elvileg" áll el :)
    Van egy barátunk, aki még "fénykorában" egy tubus sűrített tejet csak úgy a tubusból evett meg ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Hát egyelőre tényleg nagyon úgy néz ki, hogy a több hetes elállás tesztelése kútba esett. A sűrített tej magában nem piskóta... én épp csak egy fél borsónyit kóstoltam belőle, hogy kell-e plusz cukor a krémhez, de majd' összeragadt a csőröm. :D

      Törlés
  3. Akkor is, most is nagyon elnyalogatnám. :D Croissant-nal együtt pláne elfogadnám. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Már be is csomagoltam! Ernyővel felszerelve indulnak! :)

      Törlés
  4. Köszönöm a receptet, ma elkészítettem. valóban igazi ínyencség <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlett! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés