2013. október 16.

A Kenyér Világnapja - Október 16.
Október 16-a kettős világnap. :)
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a FAO ( Food and Agriculture Organization of the United Nations) 1979-ben magyar javaslatra október 16-át Élelmezési Világnapnak nyilvánította. A FAO, küldetése az élelmezésbiztonság megvalósítása. Latin jelmondata „Fiat panis." ami magyarul annyit tesz 
„Legyen kenyér!" 
Az Élelmezési Világnaphoz szorosan kötődik a Kenyér Világnapja
A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy felhívják a figyelmet a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére.

E jeles nap alkalmából hívta életre Limara a "Süss még egy kenyeret és ajándékozd el!" mozgalmat, amihez most én is csatlakozom. :)
Ma süssünk két kenyeret! Egyet magunknak, a másikat pedig adjuk jó szívvel ajándékba rokonnak, ismerősnek, szomszédnak, barátnak, bárkinek, akinek csak szeretnénk! :) 


Én ezt sütöttem ajándékba:

Rozsos gyökérkenyér búzakorpával 
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt BL80-as
10 dkg graham-liszt
5 dkg világos rozsliszt
3-4 ek. búzakorpa
4 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk. cukor
3 ek. olívaolaj


 1. Egy nagy tálba kimérjük a háromféle lisztet, a búzakorpát és a sót. A vízben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt, majd az olajjal együtt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Fakanállal összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani. :)
 2. Letakarva, langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük. 
 3. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Kissé ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni.
 4. A tésztát egy ~20x40 cm-es téglalappá lapogatjuk, majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. Ezután a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.
 5. A kenyereket szilikonos sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük, majd berakjuk a hideg sütőbe. A hőfokot 200°C-ra állítjuk és ~50-60 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

 Az ajándék kenyérről készítsünk fotót és töltsük fel a mozgalom facebook oldalára.

Adatok forrása: Magyar Élelmiszerkönyv, jelesnapok.oszk.hu, wikipedia

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szép kenyeret sütöttél eme jeles alkalomból! A korábban általam is megsütött gyökérkenyeredből kiindulva, ez is biztos nagyon fincsi. Most már azt is tudom, honnan indult ez a hagyomány.
  Tavaly én fehér tönkölykenyeret sütöttem erre a napra, most meg is néztem újra a blogon. Ma viszont totál megfeledkeztem róla. Bár tavaly is a Kutya hívta fel rá a figyelmemet. Micsoda gasztroblogger az ilyen, igaz!? :D Nekem tetszik ez az ajándékozás, és épp most kelnek a hambizsömik, de valamiért nem érzem úgy, hogy a felét el kéne ajándékoznom pl. kedvenc szomszédaimnak. Lehet, hozzám is vágnák. :D Sebaj, több marad nekünk, és csúnya önző maradok. :D Inkább neked küldök belőle fénypostával. Az szerinted ér?

  VálaszTörlés
 2. :D Még szép, hogy ér! Eszkábálsz rá esőkabátot? Mert itt még mindig tombol az idő... Örülök, hogy tetszik a kenyér! ;) Én tavaly maradtam le erről a napról... De mostantól be van karikázva a naptárban! :D

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Mindenütt azt olvasom,hogy a gyökérkenyérnek legalább 10 óra állás kell bekeverve!! nekem nagyon tetszik a te verziód,lerövidül a várakozási idő :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Örülök, hogy megtetszett. :) Igen, így valóban nagyon gyorsan friss kenyér kerülhet az asztalra. :) Én is készítettem hosszú kelesztéssel gyökérkenyeret, de sokszor elfelejtettem előző nap összekészíteni, így muszáj volt "kisütni" egy gyorsabb verziót. :D

   Törlés