Oldalak

2013. szeptember 18.

Vegyes savanyúság






Avagy, hogyan csentem egy pici nyarat a kamrába. :) Igazából ez nem is recept... Amolyan komolytalan receptféle... és inkább a színek és formák miatt került fel. :) Az egész eltevősdi ott kezdődött, hogy sok volt az eső errefelé mostanság. Ami persze egyáltalán nem baj, mert a növények nagyon meghálálják, ha néha felülről is öntöznek. Hát még én, hogy nem kell hajnalonta öntözéssel indítani a napot. :D A sok esőnek hála, a paradicsom olyan őrült burjánzásba kezdett, hogy már nem lehetett kordában tartani. Valami fránya "csodabogár" is ráköltözött és az esőtől is elkezdtek kirepedezni a szemek. Így hát komoly döntésre jutottam. Idén a mai volt az utolsó paradicsomszüret. No persze egyáltalán nem volt ipari mennyiség amúgy sem, és már csak sárga mini körteparadicsom volt fogyasztható állapotban. Szóval feltéptem a töveket, leszedtem a termést és bementettem. Volt még egy kósza savanyúság tartósítóm a kamrában, gondoltam elhasználom, mielőtt megeszi a manó. Nem akartam csak magában eltenni a paradicsomot, hát szedegettem még hozzá ezt-azt. :D



 
Hozzávalók 2 db 1700 ml-es, 3 db 720 ml-es és egy "pici" üveghez:
1 tasak Knorr savanyúság tartósító
4 dl 10 %-os ecet
5 ek. cukor
~2,3 l víz
3,5 kg zöldség vegyesen (itt: mini körteparadicsom, paradicsompaprika, hagyma, karfiol, cukkini, mini kígyóuborka, sárgarépa)

  1. A leírásnak megfelelően elkészítjük a savanyúság levét. A fűszeres keveréket elkeverjük a vízben, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A víz mennyisége eredetileg 1,8 l, de mivel ezeket a zöldségeket nem tudtam olyan szorosan pakolni, így több lére volt szükség.
  2. Közben előkészítjük, megpucoljuk a zöldségeket. Mindent alaposan megmosunk forró víz alatt. Az uborkát, cukkinit ~1 cm-es, a hagymát, paprikát ~0,5 cm-es, a répát ~2 mm-es karikákra vágjuk. A karfiolt apró rózsákra szedjük.
  3. Az előkészített zöldségeket üvegekbe tesszük. A kihűlt léhez keverjük az ecetet, majd felöntjük vele a zöldségeket. Lezárjuk az üvegeket és mehetnek a kamrába. :)





13 megjegyzés:

  1. Jaj, de szép színek! Megenném így képernyőn keresztül! :)

    VálaszTörlés
  2. Majd télen, ha zuhog a hó - nos, akkor lesz igazán nyáridéző! Gyönyörű színek és formák - gratula!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az jutott eszembe, amit írtál is, hogy üvegekbe zártad a nyarat! :) Öröm ránézni! :)

    VálaszTörlés
  4. Muskátli Büfé, Hankka: Köszönöm szépen! :) Nagyon aranyosak vagytok! Most tényleg a kamrapolcon csücsül egy gondolatnyi nyár. :D

    VálaszTörlés
  5. Ágikám, ezek a színek elképesztőek! Szükség is lesz rájuk a hideg napokon, hogy vidámságot hozzanak. Én majd innen fogom nézegetni. :)

    VálaszTörlés
  6. :) Épp most lebzseltem a kamrában és megakadt a szemem az üvegeken. Tényleg mosolyog rájuk az ember. :D

    VálaszTörlés
  7. A Pinteresten keresgéltem savanyúság ötleteket, így találtam rá a bejegyzésre. Szuper! Mi is kipróbáljuk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy megtetszett. :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cukkini és a paradicsom több hónap "állás" után kissé megpuhult, de azért úgy is finom. :)

      Törlés
  8. Később sem barnul meg?Milyen tartósítószer van benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem barnult meg; én ezt használtam: https://www.receptmuhely.hu/termek/knorr-tartosito-100g-savanyusag

      Törlés