Oldalak

2013. szeptember 4.

Tökfőzelék









Imádom! :D Itthon egyedül vagyok a rajongásommal, így viszonylag ritkán főzök tökfőzeléket. Bezzeg, ha egyszer nekilátok... Készítek egy oltári nagy adagot, aminek a felét szépen beteszem a mélyhűtőbe, a másikat pedig becsápolom... persze nem egyszerre. :) A minap eszembe jutott, hogy a hűtő aljában még mindig ott lapul két szép főzőtök. Van friss kapor is, így tiszta sor volt, hogy főzelék lesz belőle. Meggykeszi is készült egy óriási fazékkal, így mindketten egy-egy kedvencünket ettük. :)
Majdnem 4 évet kellett várni arra, hogy végre új fotók kerüljenek fel ide. ;) Hát hiába, eddig nem volt alkalom lefotózni, mert valahogy mindig hamarabb elfogyott, mint hogy észbe kaptam volna. :D ...és fasírt készült hozzá, ahogy mindig. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
1 kg főzőtök (tisztítva)
1 fej vöröshagyma
4 dl húsleves alaplé
2 dl tejföl
3-4 ek. liszt
3-4 ek. olívaolaj
1 nagy csokor kapor
1 ek. 10 %-os ecet

cukor
citromlé

  1. A tököt legyaluljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A kaprot megmossuk, leszárítjuk, finomra vágjuk.
  2. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat és megpirítjuk rajta a hagymát. Rátesszük a gyalult tököt, ízesítjük ecettel, majd hozzáöntjük a húslevest, hozzáadjuk a kapor felét, pici sót és fedő alatt pároljuk. Nem kell szétfőzni. :)
  3. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd besűrítjük vele a főzeléket.
  4. Hozzáadjuk a megmaradt kaprot, ízesítjük cukorral, citromlével. Egyet forralunk rajta és kész is.













6 megjegyzés:

  1. Úgy látom, az Ágiknál csak az Ágik szeretik a tökfőzeléket :) Ezek szerint ez olyan Ágis. Nálunk is csak én eszem, a Férjem max 2x egy idényben. Úgyhogy amikor készítek (gyakran), akkor 2-3 napig azt eszem, de jól is van ez így.

    VálaszTörlés
  2. :D Igen, nagyon úgy néz ki! Nálatok azért kicsivel jobb a fogyasztási arány. Nálunk párom egy-egy kanállal megkóstolja, hogy miért is nem szereti, aztán a többi az enyém. De ahogy mondod, jól is van ez így. Legalább több marad Nekünk. :D

    VálaszTörlés
  3. Én nem vagyok Ági, lehet, hogy ez a baj? :D Mindenesetre nagyon guszta ez a tökimöki a tálkában, esküszöm, kedvem támadt megkóstolni, nem viccelek, olyan klasszak a fotók! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! :D Hát, ha gondolod, tiszteletbeli Ágivá avathatunk! Ezen ne múljon! ;) Addig is küldök egy kis kóstolót! Örülök, hogy tetszenek a fotók!

    VálaszTörlés
  5. Kapor... ♥ Na jó, a tökfőzeléket is nézem ám, és megint tőled kérek kóstolót, mert azóta sem főztem. Pedig lehet, hogy most már én is szeretném. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      Hát ezen könnyen segíthetünk. :) Máris indul, vacsorára épp odaér. Tettem mellé fasírtot is. ;)

      Törlés