Oldalak

2013. szeptember 21.

Szilvás gombóc









Elkezdődött a szilva-szezon. :) Ilyenkor kerül lekvár és befőtt a kamrába, néhány szem a fagyasztóba, esszük frissen és teszünk sütibe... és persze jó néhány szem vesz magára "gombóckabátot". :D Imádjuk a szilvás gombócot. A legjobban azt, amelyik friss szilvából készül, ezért ilyenkor sűrűbben kerül asztalra. No persze nem mondunk le róla az év többi szakában sem, mert befőttből, vagy fagyasztott szilvából is nagyon finom. ...de mégis, a friss gyümölcsből készült, az egészen más. Már csak azért is, mert ezek a gombócok most óriási dicséretet kaptak: "Ilyen finom szilvás gombócot még soha nem ettem!" Hát én azóta is büszkén mosolygok! :)









24 db szilvás gombóchoz:
A tésztához:
1 kg burgonya (tisztítva)
~20 dkg sima liszt
1 tojás
2 ek. zsír


A "töltelékhez":
12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
fahéjas porcukor

A forgatáshoz:
zsír
zsemlemorzsa

A tálaláshoz:
fahéjas porcukor
  1. A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
  3. Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
  4. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
  5. A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tésztaadagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél -vagy egész- szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Mindig csak annyi gombócot töltsünk meg, amennyi egy fövésre elfér a fazékban, nehogy az előre megformázott gombócokban megolvadjon a cukor és eláztassa a tésztát.
  6. Miközben készülnek a gombócok egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát. Érdemes ezt is több adagban készíteni, nehogy a sok újramelegítéstől odakapjon.
  7. A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük őket -alaposan lecsepegtetve- egyenesen a pirult zsemlemorzsába. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol szépen bevonja a gombócokat. Fahéjas porcukorral hintve azonnal tálaljuk.












6 megjegyzés:

  1. Tudod jól, hogy minden recidhez hozzászólok, mert ha épp a válogatósságom miatt nem is szeretem az adott ételt, de a fotóidat nagyon szeretem nézegetni. Ezzel a gombóccal is így vagyok, olyan jó csak lesni is. ;) A szilva olyan szépen pislog belőle.

    VálaszTörlés
  2. Ennek örülök! Még ha "csak" a fotókon legelteted is a szemed. :D Nem csak pislognak, kacsintgatnak is! ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek! Nekem anno mindig Apukám készítette - azóta nem is ettem gombócot ...

    VálaszTörlés
  4. :) Azok lehettek aztán az igazán finom gombócok!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klasszak az új képek a szilvás gombócról! :) És a kedvenc régebbi tányéron... :D ♥
    A Kutyafülnek szeretnék kérni egy kis kóstolót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Örülök, hogy tetszik! Igen... :D
      Máris indulnak a gombócok, nyithatod az ablakot! ;)

      Törlés