Oldalak

2013. szeptember 7.

Padlizsánkrém






Végre nagyüzemben hozza termését a padlizsán a kertben. :) A rántott és rakott variáció után, gondoltam, most krémet is készítek belőle. Sós kekszre halmozva akár vendégváró falatkáknak is finom, de pirítóssal és friss paradicsommal igazán kellemes kora őszi ebéd, vagy vacsora.



 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg padlizsán (ha lehet, 4-5 kicsit válasszunk)
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
3 ek. olívaolaj
1 ek. mustár
1 kk. méz

frissen őrölt színes bors

Kevés olívaolaj és aprított petrezselyem a tálaláshoz.


  1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, leszárítjuk. A zöld csészeleveleket és kocsányt óvatosan -ne vágjunk bele a húsba- levágjuk. A lilahagymát, fokhagymát és petrezselymet finomra vágjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 125°C-ra.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és átsütjük rajta padlizsánokat -forgatva, hogy minden oldalukat érje a hő-, míg a héjuk elkezd ráncosodni.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd betesszük a sütőbe ~30 percre. Ezalatt a padlizsánok húsa átpárolódik, megpuhul és krémes lesz.
  5. Sütés után hagyjuk hűlni a padlizsánt. Addig a serpenyőben maradt olajban megdinszteljük a lilahagymát és a fokhagymát.
  6. Ha a padlizsán kellőképp kihűlt, félbe vágjuk és egy kanállal kikaparjuk a héjból a húst, amit tálba teszünk. Mikor az összessel kész vagyunk, késsel kissé átaprítjuk, hogy a hosszú rostokat átvágjuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, mustárt, mézet, a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Tálaláskor a krémet megcsepegtetjük egy pici olívaolajjal és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.






A recept megtalálható a Kifőztük szeptemberi számában is. :)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon imádjuk; én pépesítem, de így is jöhet- bármikor

    VálaszTörlés
  2. :) Klassz! Szerintem ez a krém mindenhogy jó. :D Pépesen, darabosan, bárhogy! ...csak legyen! ;)

    VálaszTörlés
  3. Guszta, de még sosem kóstoltam. Tudod, óvatos gyerök vagyok, vagy inkább válogatós (?). Most tényleg sajnálom, hogy nem tudsz adni egy kis kanálnyi kóstolót, mert akkor azonnal tudnám, hogy nyugodtan vehetek padlizsánt én is.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez bizony tényleg kár... Igen, a padlizsán fura egy "jószág". Mindenképp kell egy kóstoló. Talán lehet, hogy először egy picit kéne venni és kirántani... Ha mégsem jön be, még akkor sem ment egy csomó munka és kaja kárba. :D Ha megmarad, küld át fénypostán itt tuti el fog fogyni. ;)

    VálaszTörlés