2013. szeptember 22.

Méteres kalács

















  
Nagyon-nagyon régen ettem méteres kalácsot. Utoljára -legalábbis amire emlékszem-, unokatestvéreméknél Pesten, úgy nagyjából 25 éve. ...te jó ég... :D Az biztos, hogy akkor nagyon megtetszett. A puncsos "dolgokat" amúgy is nagyon szeretem és irtó jópofának találtam, hogy milyen színes ez a sütemény. Persze ott sündörögtünk a konyhában, míg készült, de akkor még csak az volt az izgalmas, hogy van-e egy kis tésztaszél, maradék krém, esetleg csokimáz. Néhány napja eszembe jutott, hogy ideje lenne elkészíteni, ha már annyira szerettem. Bogarásztam a receptes füzeteket, könyveket, aztán "kisütöttem" a saját méteres kalácsomat. :)












Hozzávalók:
A sima piskótához:
25 dkg sima liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só

A kakaós piskótához:
22 dkg sima liszt
3 dkg holland kakaópor
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só

A krémhez:
2 cs. puncs ízű pudingpor (főzős)
8 dl tej
6 ek. cukor
1 ek. rumaroma
35 dkg vaj
30 dkg porcukor

A bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé
5-7 dkg vaj
3 ek. holland kakaópor


  1. Először kisütjük a két piskótát. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra, egy őzgerinc formát (~34x11x4,5 cm) kivajazunk.
  2. A sima piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, csipet sót, a tej felét, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet. A tésztát beleöntjük a formába, elegyengetjük, majd betesszük az előmelegített sütőbe és ~25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük.
  3. A kakaós piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót, az olvasztott vajat, csipet sót, a tej felét, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet. A tésztát beleöntjük a vajjal kikent formába, elegyengetjük, majd betesszük a meleg sütőbe és ~25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük.
  4. A krémhez 6 dl tejet felforrósítunk. A maradék tejben elkeverjük a pudingport, a cukrot, majd felfőzzük a meleg tejben. Ha kész, levesszük a tűzről, kihűtjük. Mikor már nem tűzforró, a puding tetejére fóliát simítsunk, így nem bőrösödik be.
  5. Mikor a piskóták és a puding is kihűlt, kikeverjük a porcukrot a vajjal, rumaromával ízesítjük, majd simára keverjük a pudinggal.
  6. A piskótákat ~1,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd elkezdjük összeállítani a süteményt.
  7. A sima és a kakaós piskótát felváltva vesszük, megkenjük krémmel és a tálon, amin majd tálaljuk, szépen egymáshoz ragasztjuk a szeleteket. A maradék krémmel bevonjuk a süteményt, hogy elfedjük az egyenetlenségeket. :) Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat.
  8. A csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, majd a simára kevert mázzal bevonjuk a süteményt. Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. A süteményt forró vízbe mártott késsel -amit szárazra törlünk- ferdén felszeleteljük.


























12 megjegyzés:

  1. Atya ég, de szép! Irtó ügyi vagy! És a sztorit olvasva én is szinte pont ezt mondhatom: legalább 25 éve nem ettem ilyet, és én is unokatesóméknál lettem megkínálva vele egyszer, akinek a nagymamája nagy szakértője volt a méteres kalácsnak meg a kelt tésztáknak is. Én is elámultam a kalács színein, csak azt sajnálom, hogy nem láttam, hogyan készül, pedig már akkor is kivi voltam rá. Köszi, hogy feltetted, nagy örömet szereztél vele, meg fogom sütni. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :D Most kicsit pirulok. De ez oltári, hogy Neked is hasonló múltad van ezzel a sütivel! Megmondom őszintén, a tésztája saját találmány, mert erről tudtam, hogy sokáig puha marad. A krém pedig egy ősrégi receptes füzetből van. :) Ja, és azért sült kenyérsütő formában, mert nincs őzgerincem... de a végeredmény a lényeg. Igaz? Nagyon örülök, hogy elkészíted! Remélem Nektek is ízleni fog! :)

    VálaszTörlés
  3. Hogy ez milyen nagyon szép! Kínálja magát a képről, hogy harapjak bele. Gyönyörű. Már sokszor ettem, de én még nem készítettem. De most már van hozzá receptem, persze a tiéd!!!

    VálaszTörlés
  4. Ne pirulj! Ha egyszer egy tészta bevált, akkor alkalmazható méteres kalácshoz is. És igazad van, nem kell bánkódni az őzgerinc forma miatt, tök mindegy miben sütöd, lényeg, hogy méteres legyen. :D

    VálaszTörlés
  5. Piroska, köszönöm! Ennek nagyon örülök! :D Remélem ha elkészíted, nem fogsz benne csalódni! ;)

    VálaszTörlés
  6. Macskanyelv, oké, akkor nem pirulok! :) Igazad van, a lényeg, hogy méteres legyen! :D Hogy jó sokáig lehessen enni! ;)

    VálaszTörlés
  7. Ági, megsütöttem a kalácsot. Az enyém nem lett ennyire szép! De finom lett.

    VálaszTörlés
  8. Piroska! De örülök, hogy megsütötted! Annak meg még jobban, hogy Nektek is ízlik. Köszönöm, hogy megírtad! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is elkészítettem, de nagy csalódás lett. Az íze jó, de sehogy sem akart átsülni a tészta.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Erzsébet,
    sajnálom, hogy Neked nem úgy sikerült a tészta. Én már régóta ezt a kombinációt használom... Vélhetően lehet némi eltérés a sütőink között. :) Mert ugye ahány ház, annyi sütő. Azért örülök, hogy ízre jó lett. Remélem azért még elkészíted ezt a sütit. Amondó vagyok használj egy neked jól bevált piskóta receptet, azzal biztos jó lesz. :)

    VálaszTörlés
  11. Határozottan emlékszem a régi képekre, és azok is nagyon tetszettek, de ezek az újak fantasztikusan jók. A süti is gyönyörű lett, és nagyon finomnak látszik. Már itt van a kezemben a nagy tálca. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Már épp átemeltem a fénypostakészülékbe és már indítom is!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a képek! :) Köszönöm! ♥

      Törlés