Oldalak

2013. szeptember 9.

Kakaós csiga












Igazából "kakaós csiga-ehetnékem" támadt. Még sosem sütöttem rendes kakaós csigát, ezért úgy gondoltam kipróbálom itthon. Őszintén szólva már fogalmam nincs, hogy honnan származik a recept, mert a gyűjteményes mappában lapult egy kockás lapra írva. :) ...igen... nem mostanában került oda. Mert hogy a terv már igen rég megvolt, csak a kivitelezés váratott magára eddig. A tészta puha, foszlós, a töltelék krémes és nem túl édes. Egyetlen hibája, hogy túl hamar elfogy. :D
Eredetileg a recept csak sima lisztet ír, illetve a tetejére 2 dl főzőtejszínt kell kikeverni egy tasak vaníliás cukorral és az egész sütit meglocsolni vele. Első sütésnél így is tettem, de a tejszín nagy része nem szívódott be a tésztába -szegények kicsit furán néztek ki-, így most változtattam ezen is. :)













16-18 db kakaós csigához:
A  tésztához:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
3 tojássárgája
1 csomag friss élesztő
2 dl tej

A kakaós töltelékhez:
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg cukor
3 dkg holland kakaópor

A tetejére:
1 dl habtejszín
1 ek. cukor
1/2 kk. őrölt Bourbon vanília


  1. Az élesztőt egy kis cukorral és egy kanál liszttel langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, az olvasztott vajat, a három tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt és kézzel jó ruganyos tésztává gyúrjuk.
  3. Letakarva fél órát kelesztjük. A kakaót összekeverjük a cukorral. A tejszínben elkeverjük a cukrot és a vaníliát.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastag -~40x25 cm-es- téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a kakaós cukorral, majd hosszanti oldalánál fogva, jó szorosan feltekerjük a tésztát.
  5. Az így kapott tekercset ~2 cm vastagon felszeleteljük, majd a csigákat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük 2-3 cm-re egymástól.
  6. Betesszük a tepsit a hideg sütőbe, a hőfokot beállítjuk 180°C-ra. Miközben a sütő melegszik, még kel a tészta. 
  7. ~15 perc sütés után, mikor már kezdenek színt kapni a kakaós csigák, kivesszük őket és mindegyiket -a töltelék vonalában- meglocsoljuk a vaníliás tejszínnel.
  8. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, míg szép aranybarna lesz és beszívja a tejszínt. Ez még ~15 perc.
  9. Ha kisültek kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral hintve tálaljuk.









A kakaós csigák ~10 cm átmérőjűek lettek. Nem óriások, de így lelkiismeret furdalás nélkül megehetünk többet is. :D 

8 megjegyzés:

  1. Épp olyan, ahogy én szeretem - viszem is futva a receptet - kóstolót elfogadok :)

    VálaszTörlés
  2. :D De jó! Hát mit mondjak... én is becsápoltam hármat egy ültő helyemben. :) Örülök, hogy tetszik! Kóstoló útnak indítva, nyisd az ablakot!

    VálaszTörlés
  3. Jajjajj, ez merénylet! Láttam én ezt 2 héttel ezelőtt is, és már akkor irigykedtem, hogy ebből én most nem ehetek, mert van egy pár km közöttünk. Pedig nagyon örülnék ám, ha nem csak virtunyálisan küldenél belőle. :D Na jó, nem elégedetlenkedem, mert lássuk be, mindig ellátsz a finomságaiddal a neten keresztül. De azért..... :D Gyönyőrűek a csiguszok, engem nem zavar, hogy a teteje homályos a tejszín miatt, direkt ez az érdekessége, és tuti, még finomabb is így. Ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  4. Hopp... Elnézést kívánok! :D Nem volt szándékomban merényelni... Akkor most küldenék is belőle kóstolót, mert most már fényposta-hatótávolságon belül vagytok! :D

    VálaszTörlés
  5. Tejszínnel vagy tejszín nélkül, ezek a csigák bizony kedvemre valóak még mindig. A körítés is csodás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy még mindig kedvedre valóak. Bevallom, nekem így kicsit jobban tetszenek. A kevesebb tejszín -és pláne, hogy nem főző- sokkal jobban beszívódik a tésztába és a töltelék nagyon klassz krémes lesz tőle. Olyan jófajta, amitől az ember fülig csokoládés lesz. :D

      Törlés
    2. Látszik a tölteléken, hogy nagyon finom lehet. Imádnám. :)

      Törlés
    3. :D Akkor már küldöm is a délutáni tea/kávé mellé! :) Kellemes "füligcsokoládésodást"! :D

      Törlés