Oldalak

2013. szeptember 16.

Házi csirkemájkrém









Ritkán veszek májkrémet, mert valahogy nemigen fogy nálunk. Egyik nap azonban eszembe jutott, hogy szívesen ennék, de nem volt kedvem csak ezért elbattyogni a boltba. Régebben olvastam, hogy milyen egyszerű házi májkrémet készíteni... volt is itthon csirkemáj -ugye a jó kis tartalék a mélyhűtőből :)-, így gyorsan meg is csináltam. Tényleg nagyon egyszerű és a bolti elbújhat mellette. Kicsit megbolondítottam füstölt szalonnával, citromlével; no és persze a majoránna igazán feldobta. :D Mire párom este hazaért, már ehettük is frissen sült kenyérrel.





 
Hozzávalók 4 db ~2 dl-es tálkához:
50 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna (elhagyható)
10 dkg kacsazsír/mangalicazsír
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ágacska majoránna (lehet szárított is)
2-3 szál petrezselyemzöld
1 szelet paprika

bors
1-2 ek. frissen facsart citromlé

Olvasztott zsír a kész májkrém tetejére.

  1. A májat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, leszárítjuk, majd felkockázzuk.
  2. Egy kis fazékban -mert ebben a végén lehet turmixolni- elkezdjük lepirítani az apró kockákra vágott szalonnát, hozzáadjuk a zsírt. Mikor átforrósodott, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát és a májat.
  3. Jól átforgatjuk, fűszerezzük sóval, borssal, vékonyra karikázott fokhagymával. Hozzáadjuk a szelet paprikát, egy kávéskanálnyi friss majoránnát, a finomra vágott petrezselymet. Lassú tűzön ~10-15 perc alatt -néha átforgatva-, puhára "főzzük" a májat. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A paprikaszeletet "kihalásszuk".
  4. Mikor már langyosra hűlt fűszerezzük a maradék friss majoránnával, ízesítjük citromlével és botmixerrel átaprítjuk. Lehet kicsit darabosabbra hagyni, vagy egész kémesre is készíthetjük. Ekkor kóstolunk, ha kell még fűszerezünk.
  5. A májkrémet tálkákba tesszük, -praktikus több, kisebb tálkát használni-, elsimítjuk a tetejét, majd megcsorgatjuk olvasztott zsírral, így "lezárjuk". Betesszük a hűtőbe és fogyasztásig ott tároljuk







14 megjegyzés:

  1. Szuper, nagyon tetszik! Ezt én is kipróbálom, köszi az ötletet. ;)

    VálaszTörlés
  2. A májpáté (nálunk ez a becsületes neve) nagy kedvencünk. Az a kenyér - mennyei. Nemhiába a zsák megtalálta a foltját :)

    VálaszTörlés
  3. Macskanyelv: Ennek igazán örülök! :) Reméltem, hogy tetszeni fog! ;)

    VálaszTörlés
  4. Muskátli Büfé: Klassz neve van Nálatok! :) Én meg "szegényt" simán "lemájkrémeztem". :D Sebaj, a lényegen nem változtat... az a fő, hogy szeretjük. Örülök, hogy tetszik a kenyér is. ;)

    VálaszTörlés
  5. Ú, bocsánatot kérek tőled, kedves Kenyér! Pedig én is megcsodáltalak, de a májkrémike valamiért most elvonta a figyelmemet. De ezúton tudatom veled, hogy te is éppen olyan csodás vagy ott a háttérben meg a májikó alatt is! ;) :D

    VálaszTörlés
  6. :D De aranyos vagy! Köszönjük! Most nagyon büszkék vagyunk magunkra... a kenyér és én. ;)

    VálaszTörlés
  7. Mindkettő nagyszerű! Én egy kiskanál mustárt szoktam még belekavarni, pikánsabbá teszi.

    VálaszTörlés
  8. Ejha! Ez a mustáros ötlet igen jónak tűnik. No legközelebb kipróbálom az egyik tálkánál. :D Köszi!

    VálaszTörlés
  9. Nem lehet betelni a látvánnyal, és úgy sejtem, ha küldesz kóstolót, akkor az ízével sem fogok tudni betelni. Még, még, még..... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldök egy egész tálkával, az kitart egy darabig. ;) ...ha elfogyna, csak szólj, és megy a következő adag. :)

      Törlés
  10. Isteni finom! Mindjárt kész a friss kenyér is!
    Szép estét!
    Üdv Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Nagyon örülök, hogy ízlik! ...mmm... friss kenyérrel a legjobb! ;) Neked is szép estét!

      Törlés
  11. Tegnap este megcsináltam a mai reggelire. Kacsamájból csináltam mert a csirkemájon rajta van a szív és én nem vagyok haverságban a látvánnyal. Simára sikerült turmixolni. A végeredmény?! SZUPER

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó! De jó! :) Annyira örülök, hogy neked is ízlik! Köszönöm, hogy megírtad!
      Fű... kacsamáj. Na az még egy isteni találmány! :) Igen, a szíves májjal én sem szívesen kerülök közelebbi kapcsolatba. :D Szerencsére párom olyat szokott hozni, amin nincs. :)

      Törlés