Oldalak

2013. augusztus 1.

Palacsinta















A lángos mellett a másik kedvenc nyári eledel a palacsinta. Nem telhetett úgy el balatoni nyaralás, hogy ne ettünk volna palacsintát. ...legalább egyszer. Nagy volt az öröm, mikor láttuk, hogy Anyu délelőtt bekeveri a tésztát. "Juhúúúú! Ebédre palacsinta lesz!" :D A strandos-bódés palacsinta valahogy sosem "olyan", mint Anyué. :) Azért néha a vízparton is ettünk egyet-egyet, de a házi finomabb. Később én lettem a palacsinta-felelős. Egy jó kis öreg öntöttvas serpenyőben sütöttem, dobáltam a palacsintákat, amit tényleg egy pillanatra sem lehetett egyedül hagyni, mert valamiért, a serpenyő egyensúlya nem az igazi. Kicsit "nyélnehéz", így ha az ember elengedi, könnyen egy billenő serpenyőből repülő palacsintával találja szembe magát, amit borzasztó csörömpölés követ, ahogy a serpenyő landol a konyhakövön. :D De állítom, hogy az ebben a serpenyőben sült palacsinta a legfinomabb. Ezt az alaptésztát bármivel tölthetjük. Ehetjük lekvárosan, kakaósan, cimetesen -fahéjasan :)-, zöldségekkel, hússal, vagy túróval töltve. Egyszóval mindenhogy.







 







Hozzávalók ~25-30 db palacsintához:
40 dkg sima liszt
1 l tej (legalább 2,8%-os)
1 dl olaj
4 nagy tojás
1 csapott kk. só


  1. A tojásokat és az olajat elkeverjük fél liter tejben.
  2. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, sózzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos tejet. Ezzel jó alaposan kikeverjük, hogy a tészta csomómentes legyen, majd fokozatosan hozzáadjuk a tej másik felét is.
  3. 2-3 órára hűtőbe tesszük a tésztát, amit néha átkeverünk.
  4. Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőből, majd pici olajjal átkent serpenyőben -ez függ a serpenyőtől is, de én csak 3-4 palacsintánként kentem át halványan- kisütjük a palacsintákat úgy, hogy a tésztát közben folyamatosan kevergetjük.

















Sok oka van annak, hogy új fotók kerültek fel ehhez a régi recepthez. :) A legfontosabb talán mégis az, hogy az egyik legkedvesebb balatoni emlékemmel nosztalgiázhatok. ♥ Köszönöm a Fotókelléknek, hogy segítettek valóra váltani egy régi álmot. :)
 

8 megjegyzés:

  1. De jó, én is imádom a palacsintát! Én sosem mérem a hozzávalókat, csak ahogy esik, úgy puffan alapon keverem be. Ki fogom próbálni a te recidet, annyira megtetszett a recid alapján. Jót mosolyogtam a sztorin. :) A képek nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Te ügyi vagy, hogy recept nélkül csinálod! Nálunk, mióta az eszemet tudom ezt a receptet használjuk, mert tényleg nagyon bevált. :) Remélem Nektek is ízleni fog!

    VálaszTörlés
  3. De szépek!!!!
    Nagy kérésem lenne, betennéd a képét a palacsinta sütődnek?
    Gyönyörűek ezek a palacsinták!
    Ezt a receptet én is kipróbálom.
    Marika

    VálaszTörlés
  4. Szia Marika! Bocsi, de szégyenlős a serpenyőm, nem szívesen szerepelne a bejegyzés végén palacsintátlanul. ;) Egy Tefal Sensorielle palacsintasütőm van. Itt találsz róla képet is:http://www.tefal.hu/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Sensorielle/Sensorielle.htm
    bár lehet, hogy a neten jobb képek is vannak.
    Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept. Egyébként bármilyen palacsintasütőben bátran elkészítheted -ha úgy biztosabbnak érzed, gondolatnyi olajjal kend meg minden palacsinta előtt-; nálunk többfélében is jól vizsgázott már. :) Remélem ízleni fog Nektek is! :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj, de klassz! :) Nagyon át tudom érezni az örömödet. ♥ Ezek a palacsinták megérdemelték az új hátteret, és az új háttér is jól mutat a palacsintákkal. :D Az emlék összeköti őket veled és a Balatonnal. :) Öröm nézni a képeket. De azért örülnék egy kis palacsintának is, mert annyira guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ♥ Köszönöm! :) ...igen, most már bármikor odautazhatok nosztalgiázni. ♥
      Máris indítom a küldeményt!

      Törlés