Oldalak

2013. július 2.

Lemon curd - Citromkrém






Volt itthon négy -szépnek már nem mondható- citrom és már épp limonádét akartam belőlük csinálni, mikor beugrott, hogy sütni kéne egy jó kis citromos piskótát. Miközben azon gondolkodtam, hogy majd mivel töltöm meg eszembe jutott, hogy még sosem csináltam citromkrémet. Pedig már vagy ezer éve ki akarom próbálni. :) Valahogy sokkal bonyolultabbnak gondoltam, de miután elolvastam jó néhány receptet és elkészítési módot rájöttem, hogy nem is olyan nehéz. :D Önmagában hihetetlenül citromos és "tömény", ami persze engem egyáltalán nem tántorított el attól, hogy néha csenjek belőle egy-egy kis kanállal. Hűtőben tartva elvileg egy hétig eláll, ami valószínűleg igaz is, de mivel én túlnyomó részét sütibe töltöttem, ennél sokkal hamarabb elfogyott. ...igen, az a pici maradék is "valahogy" elkopott. :D Tárolási teszteléshez azt hiszem nagyobb adagot kellene gyártani.



 


Hozzávalók ~4 dl citromkrémhez:
4 citrom leve
3 citrom reszelt héja
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg vaj


  1. Egy lábosban elhabarjuk a tojásokat a cukorral és citromlével. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
  2. Kis lángon -nehogy "rántotta" legyen belőle :)-, folyamatos keverés mellett addig "főzzük", míg szépen besűrűsödik.
  3. Apránként belekeverjük a vajat így szép selymes krémet kapunk. 
  4. Kihűtjük, majd felhasználásig -kis üvegekbe töltve- hűtőben tartjuk. 








7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Én is bonyibbnak gondoltam az elkészítését, de most, ahogy olvasom, tényleg egyszerűnek tűnik. Biztos, hogy elkészítem, mert nagyon tetszik. Ki fogom próbálni egész tojással és csak sárgájával is. Abból a citromos piskótából szabad kérni? ;)

    VálaszTörlés
  2. :) Örülök, hogy te is így gondolod, mert tényleg nagyon megéri elkészíteni. Őszintén szólva, én azért is választottam az egész tojásos variációt, mert sejtettem, hogy igen gyorsan el fog kopni. :D Még van egy szelet a piskótából, küldöm. :D

    VálaszTörlés
  3. a blogkóstoló miatt a héten mást akartam sütni, de ez most beelőzi! még nem tudom mi lesz belőle, de nagyon gyönyörű! én is akarok egy ilyet a hűtőmbe :D

    VálaszTörlés
  4. most nézem, hogy nem az "olivás" profilomról írogatok itt neked... de én vagyok :)
    gyönyörű a citrom krémed :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Eszter! :D De aranyos vagy! Volt egy sejtésem, hogy Te vagy az! Köszi, örülök, hogy tetszik a citromkrém! Remélem Nektek is ízleni fog! :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű! Meg a róla készült fotók is!

    VálaszTörlés