Oldalak

2013. július 26.

Lecsó









Nem múlhat el nyár anélkül, hogy ne főznék legalább négy-öt alkalommal lecsót. Az egyik legjobb nyári étel, ami mellé hihetetlen mennyiségű frissen sült kenyeret tudunk betermelni. :) Mivel mi pont kétféleképp szeretjük, így ilyenkor felezem az elkészített adagot, az egyik felét rizsesre, a másikat tojásosra készítem. Én rizzsel eszem, kicsit édesen, párom tojással sósan. És ez így van jól. :)








 
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg paradicsom
4-5 szép nagy paprika
2 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt kolbász
5 dkg füstölt szalonna
cukor


A rizseshez:
személyenként ~fél bögre főtt rizs

A tojásoshoz:
személyenként 2 tojás

  1. A megmosott paradicsomot -mindegyiken kis vágást ejtünk- forrásban lévő vízbe tesszük ~1 percre. A vízből kiszedve kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját és a húsát felkockázzuk.
  2. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát kockákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
  3. A paprikát negyedeljük, majd ~1 cm-es csíkokra vágjuk.
  4. Egy lábasban elkezdjük pirítani a szalonnát. Mikor a zsírja szépen kiolvadt, rátesszük a vöröshagymát és addig pirítjuk, míg arany színű lesz.
  5. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, pici cukrot teszünk rá -hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát-, majd közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket. Félidőben hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt.
  6. Ha rizzsel esszük, a kész lecsóba belekeverjük a főtt rizst, egyet forralunk rajta és már kész is.
  7. Ha tojással esszük, a tojásokat felütjük, pici sóval elhabarjuk, majd a lecsóhoz öntjük és kevergetve készre főzzük. 














Most "csak" a rizses variációról készültek fotók. ...mert én türelmesebb vagyok. :D Na jó, nem mindig, de nem ér folyton váratni a többieket a fotózás miatt. ;)

Idén nyáron (2017) végre új képek készültek. ...és igen, megint csak a rizses változatról. :D

3 megjegyzés:

  1. De guszta! Én is megszerettem tavaly a lecsót, csodálkoztam is magamon. :D Édesen még nem ettem, tojásosan sem, de Anya pl. tojásosan készíti, a Kutyafül anyukája meg édesen, rizzsel, ahogy te is. És én is a kolbászzsíron pirítom hozzá a hagymát, ahogy te!!! ;)
    És a kenyér... az jöhet hozzá dögivel. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó! De jó! Igen a kolbász és a friss kenyér elengedhetetlen. :) Olyan jópofa, hogy nálatok is többféleképp készíti a család. Anyuéknál az édeskés-rizses, pároméknál a tojásos az "igazi". Néztünk is egymásra furán, mikor először főztem magunknak, hogy "Te rizzsel???" "Te tojással???" :D Néha fura elképzelni, hogy egy megszokott étel máshogy készítve is finom lehet. Azóta én megszerettem a tojásos változatot is. A rizsessel továbbra is egyedül vagyok. :D De sebaj, így kerek a világ.

    VálaszTörlés
  3. Juj, de klasszak az új képek! ♥ Mivel idén el vagyok maradva a lecsófőzéssel, most tőled kérnék. Tudom, hogy nagyon finom lehet, pláne gyökérkenyérrel. Már tartom is a tányéromat. :)

    VálaszTörlés