Oldalak

2013. július 19.

Hamburgerzsemle









Nagyon szeretjük a házi hamburgert. Nem biztos, hogy mindig készítek hozzá húspogácsát, van mikor csak natúr sült hússal esszük. De ami elmaradhatatlan, az a házi barbecue szósz és persze a házi hamburgerzsemle. Próbálkoztam már többféle recepttel, voltak köztük nagyon klasszak, aztán valahogy végül mégis a jól bevált kalácsreceptemnél maradtam. :) Hát hiába a szokás hatalma. Picit azért variáltam rajta...









Hozzávalók 6 hamburgerzsemléhez:
10 dkg sima liszt
40 dkg kenyér liszt BL80
3 dkg friss élesztő
3,75 dl langyos tej
1 tojás
2 ek. cukor
4 ek. olívaolaj
1 kk. só

1 tojássárgája a kenéshez, szezámmag a szóráshoz.


  1. A tej egyik felébe teszünk egy kanál lisztet, egy kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a tojást és az olajat.
  2. A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet.
  3. Fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. 
  6. Megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és duplájára kelesztjük őket.
  7. Lekenjük a tetejüket tojássárgájával, meghintjük szezámmaggal és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük a zsemléket.













16 megjegyzés:

  1. Köszönöm! Most én is az lettem! :) :)

    VálaszTörlés
  2. Még csak most értem ide, mert egész nap volt net, de érdemes volt várni erre a csodaszép zsemlére. Olyan régóta készülök ilyet sütni, hogy el se hiszed! A te recid szerintit fogom legelőször megsütni, erre itt és most ígéretet teszek. :) Gyönyürűek!

    VálaszTörlés
  3. :D Hogy Te milyen aranyos vagy! Köszönöm! No most aztán tényleg itt vigyorgok! Nagyon örülök, hogy tetszenek a zsömik. Remélem ízleni fog Nektek! ;)

    VálaszTörlés
  4. ...nem volt net, ezt akartam írni.

    VálaszTörlés
  5. Igen, igen. :) Értettem. :D

    VálaszTörlés
  6. Ha megpakoltad őket,dobj át egy párat légyszi!:)))

    VálaszTörlés
  7. Oké! Holnap érkeznek fénypostával! Tartsd nyitva az ablakot! :D

    VálaszTörlés
  8. Most futtatom az élesztőt.... ;)

    VálaszTörlés
  9. :D juj de kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
  10. Készen van, melegen belapátoltunk belőle 2-2 darabot. Csudafinom lett ám, szóval megtartom a recit!!! Sok puszi érte. ;)

    VálaszTörlés
  11. Jupiiii! Hát ennek nagyon-nagyon örülök! Köszönöm szépen! :D És persze puszik bezsebelve! ;)

    VálaszTörlés
  12. Most sül a 2.adag hambizsömi, ezúttal nyújtott formájú, mint valami hot-dog kifli, és bevagdostam a tetejét. A poén az, hogy amikor a tejbe beletettem a tojit meg a többi hozzávalót, elkezdtem belekanalazni a tejfölt is, mire észbekaptam, hogy az egy másik recept. :D Kihalásztam belőle a tejfölt, mert nem akartam megint lisztet adagolni hozzá. Most tejet is csak 2,5 dl tettem bele, és kézzel dagasztottam, ahogy a múltkor. Alig várom, hogy kisüljön! Ja, és fontos megjegyeznem, hogy hihetetlenül puha és friss marad pár nap után is, ha zacsiba tesszük, nem úgy, mint sok más péksüti. Ez plusz pontot érdemel. ;)

    VálaszTörlés
  13. :D De jó! Nahát! Ennek aztán igazán, nagyon örülök! Köszönöm szépen a részletes beszámolót, öröm volt olvasni. Jót derültem a tejfölös részen. :D Fú... Biztos csini zsömlék lettek! :) Köszi a bónusz-pontot, majd osztozunk Anyuval. ;)

    VálaszTörlés
  14. :D Ó, igen, ez az a reci, amit nagyon szeretek tőled, és egy időben futószalgon készítettem. Imádtuk. Most is jó lenne 2-3 ilyen zsemle pl. most azonnal, mert a déli leves kezd leülepedni. :v
    Olyan jó lenne egymás mellé tenni a régi és az új fotókat, mert soha nem emlékszem pontosan a korábbi képekre, de érdekes lenne összevetni őket. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ :) De aranyos vagy! Köszönöm szépen! Hát igazából a régieken is így néztek ki, még a beállítás is majdnem ugyanaz, csak a háttér és a szöveg lett új. :) De majd egyszer megmutatom milyenek voltak... ;)

      Törlés