Oldalak

2013. július 15.

Friss házi sajt tejoltóval






Végre sikerült szert tennem tejoltóra. Igazából egy véletlen folytán, aminek nagyon örültem. Történt ugyanis, hogy egy ismerősünk a jómúltkorában eljött segíteni egy kicsit földmunkázni a kertbe. Én meg, gondoltam örülnének a srácok egy kis finomságnak és hogy ne csak szimpla szendvics legyen az energiapótló, sütöttem nekik töltött lángost. Miután becsápolták és közölték, hogy ezért pénzt is lehetne kérni, beszélgettünk kicsit a főzésről, ilyesmiről és kiderült, hogy mindketten most szeretnénk belevágni a házi sajt készítésbe. Mondta, hogy ő nemrég kapott tejoltót, és mivel ilyen finom töltött lángos sütöttem nekik, alanyi jogon nekem is jár belőle. :D Másnap hozta is a kis üvegcsét. Nagyon örültem neki és így végre kipróbálhattam, milyen a sajt, ha ilyen. ;)
Sokat kutattam a neten. Selectfood oldalán és Panni sajtműhelyében rengeteg hasznos információt és csodaklassz recepteket lehet találni. Ezúton is hálás köszönet érte, Nekik. Persze ahogy lenni szokott végül elkészítettem a saját verziómat. :D A végeredmény egy puha, rugalmas és jól szelhető sajt. Néhány nap hűtőben pihenés után klasszul lehetett reszelni.


Kockákra vágjuk az alvadt sajtanyagot.


Hozzávalók egy ~58 dkg-os sajthoz:
A sajthoz:
4 l friss házi tej
1 szűk kk. tejoltó

A sófürdőhöz:
1 l víz
6 ek. só


  1. A tejet egy nagy lábosba öntjük, majd addig melegítjük, míg bőrösödni kezd a teteje.
  2. Levesszük a tűzről és visszahűtjük ~30-32 °C-ra.
  3. Alaposan elkeverjük benne a tejoltót, majd egy órát pihentetjük.
  4. Az alvadt sajtanyagot egy hosszú pengéjű késsel ~1,5 cm-es kockákra vágjuk.
  5. 5 perc pihentetés után újra felvágjuk még apróbb kockákra.
  6. 10 percig pihentetjük, majd átkeverjük.
  7. Újabb 10 perc pihentetés után átkeverjük, majd lemerjük róla a savó 1/3-át.
  8. Visszatesszük a tűzre és kis lángon, lassan ~40 °C-ra melegítjük, miközben óvatosan kevergetjük.
  9. Egy szitába sűrű szövésű anyagot teszünk, majd leszűrjük a sajtanyagot. A savót mindenképp tartsuk meg, mert használhatjuk sütéshez, levesekhez, vagy készíthetünk belőle zsedicét.
  10. A leszűrt sajtanyagot 12 órát préseljük.
  11. A sófürdőhöz a vízben feloldjuk a sót, majd beletesszük a sajtot és ~3-4 órán át benne tartjuk. Közben fél óránként átfordítjuk.
  12. Leitatjuk róla a felesleges folyadékot, majd papírtörlővel -amit rendszeresen cserélünk- fedett tányérra fektetjük és hűtőben tároljuk.





10 megjegyzés:

  1. A férjed nagyon büszke lehet rád! Jó feleség vagy, hiszen ilyen finomságokat is tudsz készíteni. Igaz, tudtam ezt rólad, mert a jómúltkor már csináltál sajtot, de most megint megállapítottam, hogy lassan már mindenhez értesz, ami a konyhaművészetet illeti. :) Nagy puszi az én ügyi Barátnőmnek! ;)

    VálaszTörlés
  2. De drága vagy! Köszönöm szépen! Bezsebeltem a puszit! :) ...hát azért még nagyon messze vagyok a mindentől, de az biztos, hogy minden érdekel és lehetőségeimhez mérten igyekszem is kipróbálni mindenfélét. Mert hát ugye: "jó pap..." :)

    VálaszTörlés
  3. Szép lett!
    Én mindig a préselésnél akadtam el mert nincs formám, de készítettem azért natúran is, zöld fűszeresen és köményesen. Meghoztad a kedvem újra:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! De jó! Akkor hát sajtkészítésre fel! Ez a sajt most egy régi lapos aljú tésztaszűrőben készült, ami anyaggal volt bélelve. :) Amúgy tejfölös vödörből készítettem formákat. Az első sajtokat -lilahagymás és zöldborsos-snidlinges- azokban csináltam. Igaz, azok "kicsik" de frankó kis sajtgurigákat lehet bennük csinálni. :) Ó... a zöldfűszeres is de finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. nagyon jól néz ki... sajna én nem ehetem mert laktózérzékeny vagyok... akik hasonló cipőben járnak, jó hír, van nekünk már finom sajt http://redir.ec/laktozmentes

    VálaszTörlés
  6. Szia Orsi! Köszönöm! Sajnálom, hogy laktózérzékeny vagy. Az oldal, amit belinkeltél nem működik, de találtam helyette egy másikat: http://www.campingsajt.hu/laktozmentes

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ági, kérlek áruld el, mit tapasztaltál a tejoltós és az ecettel oltott sajt íze és állaga között. Neked melyik ízlett jobban? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ízben nem sok különbség van a két sajt között, bár talán a tejoltós egy kicsit lágyabb, selymesebb ízű, egy kis tejszínes beütéssel. Biztos sokat számít az is -az állag és íz közti különbségnél-, hogy az ecettel oltott sajtnak a "tésztájába" van keverve a só, míg ez "csak" sófürdőzik. A tejoltós sajt nekem sokkal homogénebb lett, mint az ecetes. Bár itt a blogon csak a zöldborsos és a lilahagymás van fent, az üresen készült sajt sem lett olyan sima, mint a tejoltós. Ez utóbbit viszont még azóta sem próbáltam ki különféle ízesítőkkel, így nekem mindkét variáció tetszik. Persze némiképp elfogult vagyok... :D

      Törlés
  8. Szia! Légyszíves mond meg nekem, hogy mi van,ha a tejoltásnál túl melegszik a tej? Mert azt hiszem így jártam,nem akar megalvadni,és lejárt a 45 perc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi! Kérlek, ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, az utóbbi időben sajnos kevesebbet tudok itt lenni, mint szeretnék. Valószínűleg tényleg a túl magas hőmérséklet az oka, hogy nem alvadt meg a tej. A tejoltó igen érzékeny; ezt én is tapasztaltam egy későbbi "akció" során. Remélem nem adod fel és legközelebb sikerrel jársz. :)
      Békés, boldog új évet kívánok! Ági

      Törlés