Oldalak

2013. július 17.

Calzone - töltött pizza






Nagyjából úgy vagyunk a pizzával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. :D Jöhet mindenféle. Gombás, szalámis, sonkás, sajtos, húsos és zöldséges, kerek, szögletes... és töltött. :D




Hozzávalók 2 személyre:
A tésztához:  
6 dl kenyérliszt BL80  
2,5 dl langyos víz  
1 ek. méz  
2,5 dkg friss élesztő  
2 ek. olívaolaj  


A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
6 szép nagy csiperke
10 dkg házi füstölt sonka
10 szem koktélparadicsom
15 dkg sajt (itt 5 dkg parmezán; 10 dkg edami)
2 ek. olívaolaj
4 ek. paradicsompüré
bazsalikom
oregánó
rozmaring

bors


  1. A lisztet tálba szitáljuk. A vízben elkeverjük a mézet, teszünk hozzá egy teáskanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt, sót és az olívaolajat a liszthez adjuk és összedolgozzuk a tésztát, ami elég lágy lesz. Lekenjük olívaolajjal és letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd a gombával együtt vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat elnegyedeljük, a sonkát felkockázzuk. A fűszereket finomra vágjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  5. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, elkezdjük rajta dinsztelni a hagymát. Mikor már üveges, rátesszük a gombát és tovább dinszteljük az egészet. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a fűszereket, jól átforgatjuk, majd lepirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  6. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Két cipót formálunk, majd mindkettőt ~ 25 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Az üres lapot áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, mert így nem kell majd mozgatni. A lapok egyik felét megkenjük paradicsompürével, majd elosztjuk rajtuk a gombás tölteléket. Megszórjuk a kockára vágott sonkával, elrendezzük rajta a paradicsomot, majd sajtot reszelünk a tetejére.
  7. A lapokat félbe hajtjuk, majd a szélüket jól összedolgozzuk. A tetejüket kereszt alakban bevágjuk. A széleket megkenjük egy kevés olívaolajjal.
  8. Előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Persze készíthetünk több, kisebb calzone-t is, ahogy kedvünk tartja. :)








4 megjegyzés:

  1. Na hát kérem szépen, megint olyat tetszett sütni, amit imádok. Ráadásul gyönyörű! Kéretik belepakolni nekem magyaros tölteléket, de a Kutyának jöhet a gombás is! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves hölgyem, vettem a rendelést. Egy magyaros és egy bombás-sonkás calzone rendel! :D 20 perc és küldfénypost! ;)

    VálaszTörlés
  3. Ezer köszi érte! A bombát viccnek vettem, mert biztos vagyok benne, hogy nem akarsz felrobbantani. :D De az tuti, hogy az ízek harmóniája bombaként robban majd a szánkban. ;)

    VálaszTörlés
  4. Jaj bocs! Csak elírás volt! De mekkorát robbant mi? :D Gőzöm nincs mit akartam írni még, de általában ez van, ha a fejem gyorsabb, mint a kezem. :D Szóval gombás-sonkás. :D

    VálaszTörlés