2013. július 18.

Burgonyás nudli mogyorós morzsával






Bevallom, nem sűrűn készítek burgonyás nudlit, de ha egyszer ráveszem magam, dupla adagot gyártok. Persze nem esszük meg rögtön az egészet, szépen porciózva vándorolnak a mélyhűtőbe. :D Műanyag dobozba, fóliával rétegezve, mert úgy nem ragadnak össze. Mivel egyikőnk se az a kifejezett "nudlis-típus" jó darabig eltart, mire újabb adagnak kellene nekiállni. Általában morzsával esszük, de néha a feléből mákos nudli lesz, ami az én adagom. :)




 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya (nagyjából egyforma méretű szemek)
~25 dkg liszt (attól függ mennyit vesz fel a burgonya)
1 tojás
1 ek. zsír

10 dkg szeletelt törökmogyoró
8 ek. zsemlemorzsa
4 dkg vaj

Porcukor és dzsem a tálaláshoz.


  1. A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük. Mikor langyosra hűlt, megpucoljuk, áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kihűlt burgonyához adjuk a sót, tojást, zsírt, a liszt egy részét és elkezdjük összeállítani a tésztát. A lisztet érdemes fokozatosan adagolni, mert menet közben derül ki, hogy mennyi kell. A tésztát nem kell "agyongyúrni" :), mert ragacsos lesz és túl sok lisztet vesz fel. Akkor jó, ha könnyen formázható, ruganyos tésztát kapunk.
  3. A tésztából 4-5 cipót formálunk. A cipókat lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd ~3 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat ~0,5 cm-es darabokra vágjuk, majd egyenként megsodorjuk. Lehet úgy is készíteni, hogy hüvelykujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát, azután felvágjuk ~2 cm-es darabokra, majd minden kis tésztakockát egyenként megsodrunk. Kinek, hogy esik kézre. :)
  4. A mogyorót mozsárban kicsit megtörjük.
  5. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a morzsát és a mogyorót és aranyszínűre  pirítjuk. Félre tesszük. Nem kell készre pirítani, mert még visszatesszük majd a tűzre.
  6. Az elkészült nudlit enyhén sós vízben addig főzzük, míg szépen feljön a víz tetejére. Közben visszatesszük a morzsát a tűzre, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
  7. A kifőtt nudlit rászedjük a mogyorós morzsára, gyors mozdulatokkal átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja, majd melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.





2 megjegyzés:

  1. Nem tudom megállni, hogy ne dícsérjem a képeket. :) Nagyon guszták! Mivel én sem vagyok nudlis típus, így most csak a fotókat bámulom. ;)

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi, aranyos vagy! Hát lehet, hogy nálunk fogyna jobban is, ha sűrűbben rávenném magam a gyártásra. :D

    VálaszTörlés