Oldalak

2013. július 18.

Burgonyás nudli mogyorós morzsával






Bevallom, nem sűrűn készítek burgonyás nudlit, de ha egyszer ráveszem magam, dupla adagot gyártok. Persze nem esszük meg rögtön az egészet, szépen porciózva vándorolnak a mélyhűtőbe. :D Műanyag dobozba, fóliával rétegezve, mert úgy nem ragadnak össze. Mivel egyikőnk se az a kifejezett "nudlis-típus" jó darabig eltart, mire újabb adagnak kellene nekiállni. Általában morzsával esszük, de néha a feléből mákos nudli lesz, ami az én adagom. :)




 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya (nagyjából egyforma méretű szemek)
~25 dkg liszt (attól függ mennyit vesz fel a burgonya)
1 tojás
1 ek. zsír

10 dkg szeletelt törökmogyoró
8 ek. zsemlemorzsa
4 dkg vaj

Porcukor és dzsem a tálaláshoz.


  1. A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük. Mikor langyosra hűlt, megpucoljuk, áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kihűlt burgonyához adjuk a sót, tojást, zsírt, a liszt egy részét és elkezdjük összeállítani a tésztát. A lisztet érdemes fokozatosan adagolni, mert menet közben derül ki, hogy mennyi kell. A tésztát nem kell "agyongyúrni" :), mert ragacsos lesz és túl sok lisztet vesz fel. Akkor jó, ha könnyen formázható, ruganyos tésztát kapunk.
  3. A tésztából 4-5 cipót formálunk. A cipókat lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd ~3 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat ~0,5 cm-es darabokra vágjuk, majd egyenként megsodorjuk. Lehet úgy is készíteni, hogy hüvelykujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát, azután felvágjuk ~2 cm-es darabokra, majd minden kis tésztakockát egyenként megsodrunk. Kinek, hogy esik kézre. :)
  4. A mogyorót mozsárban kicsit megtörjük.
  5. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a morzsát és a mogyorót és aranyszínűre  pirítjuk. Félre tesszük. Nem kell készre pirítani, mert még visszatesszük majd a tűzre.
  6. Az elkészült nudlit enyhén sós vízben addig főzzük, míg szépen feljön a víz tetejére. Közben visszatesszük a morzsát a tűzre, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
  7. A kifőtt nudlit rászedjük a mogyorós morzsára, gyors mozdulatokkal átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja, majd melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.





2 megjegyzés:

  1. Nem tudom megállni, hogy ne dícsérjem a képeket. :) Nagyon guszták! Mivel én sem vagyok nudlis típus, így most csak a fotókat bámulom. ;)

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi, aranyos vagy! Hát lehet, hogy nálunk fogyna jobban is, ha sűrűbben rávenném magam a gyártásra. :D

    VálaszTörlés