Oldalak

2013. június 18.

Zöldségleves




Szépen cseperednek a zöldségek a konyhakertben. A sárgarépa már kisujjnyi és a borsóról is lehet "bogarászni". :D Igaz, a kertnek ez a része is még javában alakítás alatt van, de azért lett egy-egy sor sárgarépa, petrezselyem, hagyma, borsó. Viccből eltettem néhány kissé viseletes krumplit is. Ezek alatt nem tudom van-e már valami, mert nem akartam megbolygatni őket, de levelük lett rendesen. :) Tegnap délután leszedtem az első komoly borsótermést, szedtem fel néhány szál sárgarépát, és gyűjtöttem egy csokor petrezselymet. Ahogy befelé slattyogtam a konyhába, beugrott, hogy milyen rég csináltam már zöldséglevest... Épp itt volt az ideje. Ebben a nagy melegben olyan jól esik egy kis sós, amivel pótoljuk a folyadékot is. :) Persze azért nem tűzforrón ettük. :D




 
Hozzávalók 2 személyre:
8-10 szál kisujjnyi, zsenge sárgarépa
3 marék zsenge zöldborsó
4-5 kisebb szem újburgonya
1 kis fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 ek. olívaolaj

bors
cérnametélt


  1. A burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk. A sárgarépát és petrezselymet alaposan megmossuk. 
  2. A burgonyát ~2 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát felkarikázzuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
  3. Egy lábasban olívaolajat hevítünk, majd rátesszük a zöldségeket és kevergetve ~5 percig pirítjuk/dinszteljük.
  4. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepjen mindent. ~10 perc főzés után hozzáadjuk a petrezselyem egy részét, a cérnametéltet -ha kell pótoljuk a vizet- és ~5 perc alatt -ez persze függ a tésztától- készre főzzük a levest. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. De helyesek azok a pici répák! Ebben a melegben nem is vágyom másra, csak levesre, és szerintem a zsemge borsó is lecsúszna most, pedig azt nem kedvelem. :)

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi! Ugye? Olyan büszke vagyok rájuk! ;) Amúgy ez a borsó tényleg nagyon zsenge volt. Igazság szerint még nőhettek volna picit, de türelmetlen voltam.

    VálaszTörlés
  3. De guszta ez a leves is... Imádom az ilyen "tiszta" leveseket. Nagyon étvágygerjesztő!

    VálaszTörlés
  4. Köszi! :) Már nagyon vártam, hogy akkorára cseperedjenek a zöldségek, hogy lehessen főzni belőlük.

    VálaszTörlés