Oldalak

2013. június 21.

Töltött lángos






A múltkori nosztalgiázós meglepetés-lángos olyan klasszul sikeredett, hogy pár napra rá újra sütöttem egy adagot. A szaggatás után leeső darabokat összegyúrtam, kinyújtottam és késsel négyszögekre vágtam. Lehetett volna belőlük akár szögletes lángos is, de anyu mondta -mikor lediktálta a receptet-, hogy ő van mikor megtölti egy kis sajttal, sonkával, ilyesmivel őket. Gondoltam én is kipróbálom, így ezekbe tettem egy-egy kis hasáb sajtot. A széleket összedolgoztam, kicsit megformáltam őket, aztán mehettek is sülni. Meg kell mondanom, lehet, hogy nagyobb sikere volt, mint a "sima" lángosnak. Ezeket a töltött lángosokat fejlesztettem kicsit tovább. Ezekből most nem csak mi ettünk. Az egyik ismerősünk -aki kóstolta- határozottan kijelentette, hogy: "Ezért simán lehetne pénzt kérni!" :D






Hozzávalók ~18 db töltött lángoshoz:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt BL80  
2 dkg friss élesztő  
2,5 dl házi tej  
3 nagy ek. tejföl  
1 tk. só  
1 tk. cukor

A töltelékhez: 
15 dkg füstölt sonka
10 dkg edami sajt
10 dkg parmezán
2 fej vöröshagyma
2 ág friss oregánó

bors
olívaolaj


  1. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet, majd felfuttatjuk. A másik felét elkeverjük a tejföllel.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. 
  3. Letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A füstölt sonkát felkockázzuk, a sajtokat lereszeljük. Az oregánót megmossuk, leveleit lecsipkedjük.
  5. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a sonkát és elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a hagymát és kevergetve addig pirítjuk míg aranyszínű lesz. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az oregánót, majd félre tesszük hűlni
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ~1 cm vastagra nyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Kézzel kicsit megnyújtjuk őket, majd mindegyik közepébe teszünk a sonkás töltelékből, amire jó adag reszelt sajtot halmozunk. A tészták széleit és végeit szépen összedolgozzuk -hogy sütéskor ne jöjjön ki a töltelék-, majd kicsit megsodorjuk őket, hogy "pofásak" legyenek.
  7. Bő olajban aranybarnára sütjük. Fokhagymás tejföllel, vagy friss, vegyes salátával tálaljuk.









10 megjegyzés:

  1. Apám, ez valami fantasztikusan szép, és rettentő guszta. Tiszta irigy lettem, hogy ilyeneket esztek, ráadásul a fotó is állati klassz. Most már muszáj lesz taliznunk, és sorban megrendelem azokat a kajákat, amire a blogodról fáj a fogam. :D Kész vagyok!

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! :D Köszi! Bizony muszáj lesz, mert már én is írom a listát a ti finomságaitokból. :D

    VálaszTörlés
  3. Irtó guszta! A párom pecézte ki, már le is adta a rendelést:-)... csak ne lenne ennyire meleg!

    VálaszTörlés
  4. :D Köszi! Nagyon örülök, hogy Nektek is tetszik! Reméljük a jövő héten kellemesebb lesz az idő és lehet majd lángosozni. :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ez valami brutál jól néz ki! Még ebben a melegben is bevállalnám. Nagyon tetszik, vittem is a receptjét! Szuper!

    VálaszTörlés
  6. :D Köszi! Örülök, hogy tetszik! :) Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  7. Szia. Az rendben hogy a tölteléket a négyzetekre halmozod, de hogy dolgozod össze ilyen szépen? Köszi a válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. A széleket és végeket körben összecsippentem. :) Csak annyi a lényeg, hogy nyújtásnál ne kerüljön túl sok liszt a tésztára, úgy szépen összetapadnak a szélek. Ahogy sütésnél majd dagad a tészta, szépen eltűnnek a "csippentés-nyomok". :)

      Törlés
  8. Uhhh... ezt ki kell próbálnom. A családom imádni fogja. (Ahogy ismerem őket.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Ennek örülök. :) Remélem úgy lesz! ;)

      Törlés