Oldalak

2013. június 7.

Salföld - Balaton-felvidék



A Káli-medence egyik igen szemrevaló csöpp kis települése Salföld.

Ezen a területen a honfoglaló magyarok 900 körül jelentek meg. Előbb a Kál horka, majd a Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye volt a földterület. Később Koppány vezéré lett, majd az őt legyőző Szent István király Zala vármegyéhez csatolta a községet. Akkor Salföld három faluból -Ábrahám, Alsó- és Felső-kőkút- állt.
A török hódítás alatt a falu - ahol addig állattenyésztéssel és szőlőtermesztéssel foglalkoztak-, teljesen elpusztult, elnéptelenedett. Csak jóval később, a Rákóczi-szabadságharc után éledt újra a település.

Ha ma ellátogatunk Salföldre, takaros kerteket és szépen felújított házakat találunk, melyek között sétálva megcsodálhatjuk a hajdani népi építészet jellegzetességeit. 



















Még több információ: www.salfold.hu

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek! Bizony, ez volt még a jó világ, amikor ilyen házakban laktak az emberek, és a "becsület" szó még ért valamit. ;)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges fotók! Esküszöm, összeszorult a szívem, és könny tolult a szemembe... Én, a hajdanán falun felnőtt lány, vágyakozva néztem a házakat. Egyébként is "házmániás" vagyok, nem véletlen választottam rokon szakmát, de csak ritkán látok olyat, amitől otthonos érzés fog el, és egyáltalán maga szó eszembe jut: Otthon. Most a lelkembe loptad ezt az érzést a képeiddel. És végre megtudtam, honnan a tündéri szivecskés kilincsed... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nahát Gold! Köszönöm szépen! Nagyon örülök neki, hogy örömet szereztem a képekkel. :) Te pedig mosolyt csaltál az arcomra a kedves szavaiddal. Igen, innen a kilincs... egyszerűen beleszerettem... az egész vidékbe. ♥ :D

    VálaszTörlés