2013. június 6.

Rakott krumpli kicsit másképp








Mostanában, ha az időjárás is engedi, folyamatosan kint vagyunk a kertben. Persze én is szívesebben vagyok kint a friss levegőn, pátyolgatom a virágokat, zöldségeket, rohangálok a fényképezőgéppel. :) Ilyenkor jól jönnek az olyan egyszerűen elkészíthető ételek, mint ez a rakott krumpli variáció. Nincs vele sok munka; pár perc alatt összerakjuk, betesszük a sütőbe és nyugodtan mehetünk a dolgunkra. :D





 



Hozzávalók 6-8 személyre:
80 dkg burgonya
20 dkg házi kolbász
2 fej vöröshagyma
50 dkg tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
majoránna

1 tk. vaj
reszelt sajt

Kevés vaj és zsemlemorzsa a formához.


  1. A burgonyát uborkagyalun leszeljük. A kolbászt vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  2. A tejfölben elkeverjük a tojásokat, a reszelt fokhagymát, fűszerezzük sóval és majoránnával.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és üvegesre dinszteljük rajta a hagymát.
  4. Kivajazunk egy ~26 cm-es kerek sütőtálat, kiszórjuk zsemlemorzsával és elkezdjük összeállítani a rakott krumplit.
  5. Először pár kanál fűszeres tejfölt csepegtetünk a tál aljára, majd erre jön egy réteg burgonya, amit meghintünk egy csipet sóval. Rátesszük a hagyma és a kolbász felét, majd bőven kanalazunk rá a tejfölből. Ismét egy réteg burgonya jön, pici só, hagyma, kolbász tejföl, majd a maradék burgonyával lefedjük az egészet.
  6. Rákanalazzuk a megmaradt tejfölt, bőven megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük alufóliával és betesszük a sütőbe 175°C-ra ~2 órára. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli.
  7. Grill fokozaton 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tetejét.









A szezon első kovászos uborkáját ettük hozzá! :D

6 megjegyzés:

  1. Tyű, de guszta! Tuti szeretném! Ügyi vagy! Számomra csak az nem derül ki, hogy ezt nyers vagy főtt krumplival csinálod, ill. hogy a tojásokat megfőzöd előbb, vagy nyersen kevered a tejfölhöz? Bocsi, de ezt nem értettem. :D

    VálaszTörlés
  2. :D Az jó! Legközelebb, ha csinálok, küldök kóstolót fénypostával. Nem főzöm meg se a krumplit, se a tojást, csak a hagymát dinsztelem meg picit, hogy ne legyen "vad" íze. Ez egy extralusti variáció. :D

    VálaszTörlés
  3. Oké, azt megköszönném, jól jön a hűvösebb napokon! :D Akkor, ha jól értelmezem, a nyers tojást hozzákevered a tejfölhöz?

    VálaszTörlés
  4. Oké, megbeszéltük. :) Látom te is egy kis krumplis finomságot gyártottál. :D Igen minden nyers, kivéve a hagymát. Mire átsül az egész, a tojás klasszul összefogja. :)

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan néz ki, és ezt a variációt nem ismertem még, annak ellenére, hogy a hozzávalók nálam is stimmelnek. A végeredmény mégis más, ki is fogom próbálni mindenképp. :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Gold! Igen, az alkatrészeken nemigen változtattam, bár nálunk a hagyományos rakott krumpliban nincs hagyma. Nem is értem miért? :D Remélem tetszeni fog ez a variáció. Én csípem nagyon, mert időtakarékos. :)

    VálaszTörlés