2013. június 30.

Meggykeszi









...vagy cibere. ...vagy meggykeszőce. ...vagy csak egyszerűen meggyleves. Rengeteg néven ismerjük -és sokféleképp készítjük-, de talán mindegy is, hogy hogy hívják, mert a lényeg, hogy nagyon szeretjük. Jól behűtve levesnek, esetleg kompót helyett húsok mellé, vagy csak úgy magában egy jó meleg nyári napon remek hűsítő.




 




Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg friss meggy
~1,2 l víz
2-3 cm-es egész fahéj
4-5 szem szegfűszeg
csipet só
2 ek. sima liszt
3 ek. tejföl
2-3 ek. cukor


  1. A meggyet alaposan megmossuk, fazékba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, cukrot, majd felöntjük vízzel és közepes lángon felforraljuk.
  2. Ha már szépen gyöngyözik, a meggy pedig színt váltott, egy kis tálkában elkeverjük a lisztet a tejföllel.
  3. A meleg, fűszeres léből teszünk hozzá 1-2 merőkanállal és csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a leveshez és szépen besűrítjük vele.
  4. Ha újraforrt lezárjuk, langyosra hűtjük, majd betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk.













A meggyet főzés előtt ki lehet magozni; én nem szoktam, hogy ne essen szét a gyümölcs húsa. :) 

10 megjegyzés:

  1. Most már én is szeretem a meggylevest! ;)

    VálaszTörlés
  2. Én csak meggylevesnek ismertem ;) de nincs is ennél jobb nyáron!

    VálaszTörlés
  3. Macskanyelv; igen, hát nem csodálom, mert nagyon klassz krémlevest csináltál. :D

    VálaszTörlés
  4. Mirtill Csiga; igazad van! Ezt akár minden nap meg lehetne enni. ;)

    VálaszTörlés

  5. Agi! atneztem a blogodat jo par belyejgyzesre visszamenoleg es szerintem komolyabban kellene foglalkoznod a fotozassal.A kesz-etel kepeid barmelyik magazinban megallnak a helyuket.Nagyon jo szemed van hozza!

    VálaszTörlés
  6. Hűűű... Nahát, köszönöm szépen! Örülök nagyon, hogy így gondolod! :) Álmodozom ilyesmiről. :D

    VálaszTörlés
  7. Azokra a tálkákra már nem is emlékszem, de ezek a tálkák... ♥ :D Na és persze a leves! Most nagyon jólesne egy tányérral. :) Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! ♥ Már indítom is jól behűtve. ;)

      Törlés