Oldalak

2013. június 8.

Kovászos uborka









A szezon első kovászos uborkája. :) Végre! Igaz, hogy az időjárás egyáltalán nem hajlandó tudomásul venni, hogy nyár van, de ez senkit ne tántorítson el attól, hogy készítsen egy jó adag kovászos uborkát. Amennyiben szereti. :) Nálunk nem múlhat el nyár kovászos uborka nélkül. Nagyon szeretjük. Néha alig tudok lépést tartani a fogyasztással. 
Igazából ez az adag most a konyhában készült, mert kint még igencsak fázott volna az uborka. Felültettem hát a konyhaablakba, így főzéskor kapott egy kis meleget is, délután meg egy kis napsütést is. Már amikor nem szakadt az eső. :) Egy napot ráhúzott, mert az ötödik napra lett kész, de megérte. Lassan készíthetem a következő adagot.









Hozzávalók egy 4250 ml-es üveghez:
~2 kg uborka
~2,2 l víz
5-5,5 dkg só
3-4 gerezd fokhagyma
2 csokor kapor
néhány fiatal szőlőlevél, vagy egy arasznyi fiatal leveles hajtás (bio:))
egy szelet pirított kenyér

Kis darab organza anyag a kenyér/zsemle bebugyolálásához. (Nem muszáj.:))


  1. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk (én egy tiszta, még használatlan mosogatószivaccsal szoktam megcsutakolni:)).
  2. A fokhagymát megtisztítjuk, a kaprot is alaposan megmossuk.
  3. A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra hűtjük.
  4. Az uborkák végeit levágjuk, majd hosszában mindkét irányból bevágjuk úgy, hogy közben 90°-ot fordítunk rajtuk.
  5. A tiszta üveg alján szépen eligazgatunk egy csokor kaprot, a szőlőleveleket, a fokhagymagerezdeket, majd jöhetnek szépen sorban az uborkák. Ezeket egymás mellé állítva rakosgatjuk az üvegbe addig, míg el nem fogynak. Nem baj, ha kicsit szűken vannak. :)
  6. A tetejére kerül a második csokor kapor, majd a pirított kenyér.
  7. Az egészet felöntjük a langyosra hűlt sós vízzel, letakarjuk egy kis tálkával és egy tálcára állítva meleg helyre tesszük 3-4 napra. Valamennyi marad a vízből ezt tartsuk meg, mert később ezzel tudjuk pótolni a kifolyt levet.
  8. Akkor jó, ha még roppanós az uborka de már szépen átváltozott színe. Érdemes az egyikből egy picit levágni és megkóstolni. Az a biztos. :D
  9. Ha késznek nyilvánítjuk, csak levesszük a tetejéről a kenyeret, letörölgetjük az üveget és mehet is a hűtőbe. Esetleg szétszortírozhatjuk kisebb üvegekbe, úgy könnyebben elfér.














Ahogy eddig minden évben, idén is (2017 nyarán) csinálok kovászos uborkát. Ez már a második adag és most végre új képek is készültek róla. :) A roppant kánikulának köszönhetően ez most igen gyorsan jó lett. Gondolom ilyen rövid idő alatt el is fogy. ;)

7 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos!Ha nem süt a nap,és nincs jó kenyér,krumplival jó savanyítani,és egy kanál ecetet beletenni.Én ezt a sógoromtól tanultam,és bevált.Valóban jobb mint kenyérrel savanyítva.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Klára, köszönöm! :) Örülök, hogy tetszik. Igen, én is kíváncsian vártam az eredményt, mert igencsak borongós volt az idő, de pont olyan lett, mint ahogy szeretjük.:) Csak lassabban készült el. Lehet, hogy egyszer krumplival is kipróbálom, csak sajna most megettük az összes öreg krumplit. :D Talán majd jövőre.

    VálaszTörlés
  3. Én szoktam egy picimokkás kanálnyi ecetet a vízbe rakni és szórok bele mustármagokat nem túl sokat és pár szem borsot!

    VálaszTörlés
  4. Ó, de klasszak ezek a békebeli hangulatú, új képek! ♥
    Én sajnos nem szeretem a kovászos ubit, a Kutyafül se igazán, de most kaptunk az Anyáéból, és azt eleszegette a drágám. :D Kérhetek a tiédből egy kis kóstolót, csak hogy össze tudjuk hasonlítani az ízeket? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! ♥
      Ez csak természetes, máris küldöm, és remélem, hogy ezt is eleszegeti majd jóízűen Kutyafül. :)

      Törlés
    2. Köszi! :) Minden nap kap majd 1-1 darabot az ebédhez. :)

      Törlés