Oldalak

2013. június 15.

Kakaós kalács






Idejét nem tudom, mióta akartam kakaós kalácsot sütni, de valahogy mindig eltérültem. :D Vagy nem volt itthon épp kakaópor, vagy mire odáig jutottam, kiment a fejemből a "nagy terv", így maradtunk a sima kalácsnál. Most végre elkészült. :) Nem is tudom, hogy honnan jutott eszembe... Tegnap hazafelé baktattam a munkából, mikor azon gondolkodtam, kéne valamit sütni. Aztán beugrott... kakaós kalács! Így esett, hogy közel 10 éves kalácssütő-pályafutásom alatt először kakaós is készült. :)




 
Hozzávalók egy ~32x10 cm-es kenyérsütő formához:
60 dkg sima liszt
8 ek. olaj
6 ek. cukor
csipet só
3 tojás
3 púpozott ek. holland kakaópor
3,75 dl tej
4 dkg friss élesztő

Kevés olaj a forma kikenéséhez, vagy sütőpapír a

  1. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe teszünk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. A másik felében elhabarunk két tojást és egy tojásfehérjét -ennek a sárgája kell majd a kenéshez-, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. A lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, majd elkeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejet és elkezdjük kidolgozni a tésztát. ~3 percig dagasztjuk.
  3. Mikor a  tészta szép fényes, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, majd mindkét tálat letakarjuk és ~1 óra alatt duplájára kelesztjük a két tésztát.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  5. A megkelt sima tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ~30x30 cm-es négyzetté nyújtjuk. A kakaós tésztát ugyanígy kinyújtjuk, majd a sima tésztára tesszük. Kicsit átnyújtjuk őket együtt is, majd az egészet szépen feltekerjük, így megformáljuk a kalácsot.
  6. A kenyérsütő formát kikenjük olajjal.
  7. A tésztát a formába tesszük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Megkenjük a tojássárgájával, majd betesszük a sütőbe és ~45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával a biztonság kedvéért ellenőrizzük. A sütési idő felénél én középről eggyel lejjebb tettem, nehogy megégjen a teteje.








Porcukorral hintve, egy bögre tejjel finom hétvégi reggeli. :D

6 megjegyzés:

  1. A kakaós kaláccsal én is így vagyok:-) olyan régen gondolok rá, de mindig mást sütök, szegény meg halad-marad:-)
    Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. ;)Köszönöm! Biztos Nálatok is sorra kerül egyszer. ...bár nem csodálom, hogy mindig "csúszik", hisz olyan sok finom sütit készítetek. :D

    VálaszTörlés
  3. Pár órája írtam hsz-t, nem tudom hova tűnt. Csak azt írtam le benne, hogy nagyon tetszik a kalácsod, akárhol látom! :) Imádom a csigalakzatot, olyan kis cirmos lesz tőle a kelt tészta.

    VálaszTörlés
  4. Ohh... Szent Habakuk! Megette a "kisgömböc"? De jó, hogy most sikerült. :) Örülök, hogy tetszik a kalács! Ezt a csigamintát én is csípem, de valahogy kaláccsal még nem próbáltam. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ági!

    Tegnap este hirtelen felindulásból elkészült a kakaós kalács is. Nekem 60dkg lisztnél még nagyon folyós volt a tészta (valószínűleg a liszt minősége màs volt, hisz sosem ugyanolyan) ezért szerintem még 15-20dkg liszt hozzá ment a tésztához. De végül szuper ruganyos, puha tésztát kaptam! Kelés után szépen feltekertem és beleszuszakoltam egy kisebb kenyérformàba, mondvàn jó lesz az. Tulajdonképpen jó lett, rendesen megnevettetett! :D kb 2-3x akkorára kelt mint maga a tál, ezért nagyon kis vicces alakja lett! Kár, hogy fotót nem tudok csatolni :)
    A végeredmény természetesen hibátlan isteni finom puha kalács (engem nagyon emlékeztet a Ceres-Selyemkalácsra.
    Köszönöm!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rebeka!
      :) Most én is jót mosolyogtam. A kelt tészták már csak ilyenek. Néha alaposan megviccelik az ember lányát. De a lényeg, hogy a végeredmény ízlett. Sőt, még meg is nevettetett. :D Ez akkor így dupla öröm. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Szeretettel,
      Ági

      Törlés