2013. június 19.

Citromos túrógombóc friss eperdzsemmel






Tegnap ez volt a "meglepetés-estebéd". Mindenképp túrós ételt akartam készíteni. ...valami könnyűt, gyümölccsel. Még lehetett szép, jó érett epret kapni a zöldségesnél, a belőle készült friss dzsem jól illett a citromos túrógombóchoz. :)




Hozzávalók 3 személyre:
A gombócokhoz:
50 dkg túró
3 tojás
10 dkg búzadara
2 ek. sima liszt
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
1/2 kk. vaníliapor
1 csipet só

Az epedzsemhez:
40 dkg friss eper
3 ek. cukor
1 ek. étkezési keményítő
0,5 dl víz

Vaj és zsemlemorzsa a forgatáshoz; porcukor a tálaláshoz.

  1. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, búzadarát, lisztet, majd elkeverjük. Ízesítjük csipet sóval, citromhéjjal, citromlével és vaníliaporral. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd ~1 órára betesszük a hűtőbe.
  2. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, majd cikkekre vágjuk és egy kis lábasba tesszük. Rászórjuk a cukrot és kicsit állni hagyjuk.
  3. Pihentetés után diónyi gombócokat formálunk a túrós masszából és forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük őket. Akkor jó, ha a gombócot félbe vágva a belseje lyukacsos.
  4. Miközben a gombócok főnek, felforraljuk a cukrozott epret. Mikor szépen gyöngyözik, hozzáadjuk a vízben elkevert keményítőt és besűrítjük az eperdzsemet.
  5. Egy serpenyőben evőkanálnyi vajat hevítünk, aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát, majd megforgatjuk rajta a gombócokat.
  6. Melegen tálaljuk, porcukorral hintve friss eperdzsemmel.









4 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen imádnivaló! Csodá képek, csodás látvány.... és túróóó + epeeeer. Nyamm-nyammm! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Örülök, hogy tetszik. :) ...hát nem nagyon tudtunk(tam) vele leállni. :D

    VálaszTörlés
  3. Kérdezhetném mi a vaníliapor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Porrá őrölt vaníliarúd. :) Olcsóbb, mint a vaníliarúd, de azért nincs is olyan átütő íze. :)

      Törlés