Oldalak

2013. május 14.

Zöldséges tortellini fűszeres paradicsommártásban



Kissé lehűlt az idő... A fagyosszentek meghozták a hideget. Nincs mit tenni, valamivel be kell csalogatni a nyarat a konyhába; erre az egyik legjobb mód, ha főzünk egy finom tortellinit! :)
Nagyon szeretjük a mediterrán tésztaételeket és mivel jó ideje csak házi durumtésztát eszünk, időszerű volt, hogy készítsek egy zöldséggel töltött variációt. Imádom a tortellinit, olyan kis helyesek. :D Kissé szöszmötölős ugyan az elkészítés, de a végeredmény mindent megér! :D


Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
40 dkg durum simaliszt
2 dl kézmeleg víz
csipet só

A töltelékhez:
1 kis cukkini
1 csokor metélőhagyma
6-8 dkg sajt

bors
olíva olaj

A paradicsomos szószhoz:
50 dkg paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
oregánó
bazsalikom

bors
csipet cukor
olíva olaj
    
  1. Először meggyúrjuk a tésztát.
  2. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, egy kevés vizet, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát. A vizet csak apránként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem veszi fel majd a teljes mennyiséget.
  3. Ha már összeállt a tészta, deszkára kitesszük, és ott gyúrjuk tovább. Nagyjából 5 perc alatt szépen kidolgozzuk.
  4. Műanyag zacskóba téve legalább egy órát pihentetjük.
  5. Míg a tészta pihen, elkészítjük a paradicsomos mártást és a tölteléket.
  6. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. 
  7. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és elkezdjük dinsztelni a vöröshagymát. Mikor kezd pirulni, rátesszük a fokhagymát, sózzuk és pár percig együtt dinszteljük őket.
  8. Mikor a hagyma megpuhult, ráöntjük a paradicsompürét, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és közepes lángon kevergetve besűrítjük.
  9. A töltelékhez cukkinit megmossuk, apró kockákra vágjuk.
  10. Egy kis lábasban olívaolajat hevítünk, rátesszük a cukkinit, sózzuk és 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk 2-3 kanál paradicsomos szószt, beletesszük a finomra vágott metélőhagymát és a reszelt sajtot, fűszerezzük egy pici borssal, jól átkeverjük, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  11. Pihentetés után a tésztát kisebb adagokban -a többi a zacskóban marad, hogy ne száradjon-, alaposan lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra és nagyjából négyszögletesre nyújtjuk.
  12. Ezután ~7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden kis négyzet közepére egy kevés tölteléket helyezünk, majd megformázzuk a tortellinit.
  13. A kis tésztanégyzetet félbehajtjuk úgy, hogy először két szemben lévő sarkát összenyomjuk (mintha szalvétát hajtogatnánk). Így kapunk egy háromszöget. Ezután a háromszög csúcsától lefelé haladva szépen összedolgozzuk a széleken a két réteg tésztát. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne nyomódjon ki.
  14. Mikor ez készen van, a két alsó csücskét összefogjuk és összedolgozzuk, kis batyut formálva a tésztából.
  15. Forrásban lévő enyhén sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük a tortellinit, majd szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük és megforgatjuk a forró paradicsomos mártásban. Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával és friss bazsalikommal díszítjük.
 





11 megjegyzés:

  1. Sugárzik a szeretet a tésztáidról!!! Olyan helyesek a batyukák! Ágicám, nálad mindig jól laknék, az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Te olyan kedveseket tudsz írni... :)
    Most az arcom is sugárzik a mosolytól. Köszönöm szépen! Úgy bizony! Nálunk éhen senki nem marad! ;)

    VálaszTörlés
  3. :) Csak az igazat írom, és ha ez téged örömmel tölt el, annál jobb nincs is. Te megörvendeztetsz a finom ételek szép és ízléses fotóival, én cserébe megdícsérlek. :))) Mindketten jól jártunk. ;)

    VálaszTörlés
  4. :) ...és persze ez fordítva is így van ám! Ti ketten csuda jó páros vagytok Golddal! Szóval egyet mondok: "Dettó"! :D

    VálaszTörlés
  5. Jaj de örülök ennek a receptnek, fantasztikus! Szuper jó, és kivánatos:))

    VálaszTörlés
  6. Szia Böbe! De aranyos vagy, köszönöm! :D Olyan jó így mosolyt csalni valaki arcára! Örülök, hogy örülsz! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a tésztád, mindjárt meg is enném, ha tehetném :) Ma én is tésztát gyártok majd a kicsikkel, de még nem tudom mi lesz belőle. Az biztos, hogy vmi zöldséges...
    A fotóid mindig tele vannak szeretettel :)

    VálaszTörlés
  8. Eszter, de kedves vagy! Köszönöm szépen! Nagyon jó ilyen visszajelzéseket kapni... tiszta feltöltődés! :D
    Hű a manókkal biztos valami nagyon finomat fogtok készíteni! Majd jól meglesem Nálad! ;)

    VálaszTörlés
  9. Úgy tökéletes, ahogy van! <3

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Mági! Nagyon örülök, hogy így gondolod! :D

    VálaszTörlés
  11. Hűű, ez valami csodaszép!!! Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan hajtogatod össze ilyenn kis helyesre a batyukat? Van valami trükkje?

    VálaszTörlés