2013. május 19.

Zöldséges sült rizs









Szeretjük az ilyen és ehhez hasonló ételeket. Zöldséges, fűszeres, illatos, színes, ropogós egy kis távol-keleti beütéssel... :D Igazából mindenféle zöldséget rakhatunk bele, amit csak szeretünk; vagy ami kamrában/hűtőben lapul. Éppen ezért tökéletes megoldás, a maradék zöldségek felhasználására és ugyanezen okból, még kétszer nem készült ugyanúgy. :D Köretként és főfogásként is megállja a helyét. Most legutóbb kínai sült oldalas mellé készült és épp ez volt az apropója, hogy frissüljenek a képek és némiképp a recept is. ;)






Hozzávalók 4 személyre:
1 bögre rizs
4-6 kelkáposztalevél
1 fej lilahagyma
1 sárgarépa
kis darab lila káposzta
2 gerezd fokhagyma
1 marék szárított júdásfüle gomba
3-4 ek. olaj
3 ek. sötét szójaszósz

1 ek. kínai hétfűszer keverék

Persze kész fűszerkeveréket is használhatunk. :)

  1. A rizst megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, melegen tartjuk. Ne főzzük túl, akkor jó, ha pergős marad. A júdásfüle gombát a leírásnak megfelelően elkészítjük.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát vékony karikákra, majd csíkokra szeljük. A lilahagymát félbe vágjuk és a lila káposztával együtt vékonyra szeljük. A kelkáposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket és ~5x1cm-es csíkokra vágjuk.
  3. Wokban felhevítjük az olajat, majd rátesszük a zöldségeket, a gombát, rászórjuk a fűszerkeveréket és rázva/dobva 2-3 perc alatt átpirítjuk őket. Ízesítjük reszelt fokhagymával, szójaszósszal, kevés sóval, átforgatjuk.
  4. Ha elkészültek a zöldségek, elkeverjük a rizzsel és azonnal tálaljuk.
A zöldségek így igazán ropogósak maradnak, ha valaki puhábban szereti, pirítsa/párolja őket kicsit tovább.









A korábbi verzió hozzávalói 6 személyre:
1,5 bögre rizs
2 kis cukkini
1 szem batáta
1 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
2 fej lilahagyma
2 szem paprika
2 marék zöldborsó
2 marék főtt kukorica
fél fej jégsaláta
3 ek. sötét szójaszósz

3-4 ek. olaj
1 ek. fűszerkeverék (ebben a variációban házi)

Elkészítése csak abban tér el a fent leírtaktól, hogy a borsót előfőzzük. A cukkinit a pirítás legvégén adjuk csak a zöldségekhez, a jégsalátát pedig a kész ételhez keverjük. :) A zöldségek tetszőleges formára vághatók, csak egy a lényeg, nagyjából egyformák legyenek, hogy egyszerre piruljanak meg. 

Fűszerkeveréket házilag is készíthetünk. Római köményt, koriandert, kurkumát, gyömbért, cayenne borsot és fahéjat összekeverünk és ezzel ízesítjük a zöldségeket. Igen, ez "csak" 6. :D

2 megjegyzés:

  1. A színek nagyon fontosak, ha egy ételről van szó, és te ebben is jeleskedsz. Nagyon szép ez az étel. :)
    Kelkápi nélkül kérek szépen egy kis kóstolót; a gomba maradhat, azt megeszi a Kutyafül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Küldöm máris a kelkáposztátlanított adagot, vacsorára épp odaér!

      Törlés