Oldalak

2013. május 30.

Vörös lencse fasírt



Mióta először főztem vörös lencséből curry-t, azóta spekulálok, hogy miket lehetne még belőle készíteni. Roppant nagy előnye, hogy pillanatok alatt megfő, így gyorsan elkészül az ételünk. Személy szerint nekem a színe is nagyon tetszik. Annyira helyesek a kis narancs-vörös szemek! :D
Szóval gondolkodtam és arra jutottam, hogy miért ne lehetne vörös lencséből fasírtot készíteni, ami jól illik főzelékekhez, vagy akár egy finom vegyes salátához, fűszeres joghurttal. :)


Hozzávalók ~36 db fasírthoz:
50 dkg vörös lencse
25 dkg cukkini
10 dkg sajt (lehet füstölt is :))
1 fej lilahagyma
2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 tojás
3 ek. olívaolaj
zsemlemorzsa
pici őrölt kömény
cayenne bors

bors
őrölt pirospaprika

Zsemlemorzsa a forgatáshoz, kevés olívaolaj a sütéshez.


  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd enyhén sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük.
  2. A cukkinit lereszeljük. A felét a főtt lencse felével együtt pürésítjük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lencse és a cukkini másik felét.
  3. A lilahagymát, újhagymát a lehető legfinomabbra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk, majd mindezt a lencséhez adjuk és összekeverjük.
  4. Fűszerezzük zöldségeket sóval, borssal, köménnyel, őrölt paprikával és cayenne borssal.
  5. Felütjük a két tojást és szintén a lencséhez adjuk. Folyamatosan kevergetve összedolgozzuk a zöldségeket és a fűszereket a tojással, olajjal és annyi zsemlemorzsával -érdemes fokozatosan adagolni-, amennyitől jól formálható masszát kapunk. Nem baj, ha picit lágy. ~30 percet pihentetjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  7. A zöldséges masszából púpozott evőkanálnyi adagokat veszünk, gombócokat formálunk, amiket kissé ellapítunk. A fasírtokat zsemlemorzsába forgatjuk, majd a tepsire sorakoztatjuk őket. Mindegyiket megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal.
  8. Előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt készre sütjük.



4 megjegyzés:

  1. Meg kell jegyezzem: nagyon klassz!!!

    VálaszTörlés
  2. Először azt hittem, te is valami kekszet sütöttél, mert első ránézésre annak tűnt. :D Nekem nagyon tetszik ez a reci, biztos vagyok benne, hogy szeretném, pedig nem is ettem még soha. És a képek persze ismét étvágygerjesztőek. :)

    VálaszTörlés
  3. :D Lencsekeksz! Klassz! Egyszer tényleg próbáld ki a vörös lencsét, szerintem nem bánod meg. Mindenfélével lehet fűszerezni, amivel csak szeretnéd. :)

    VálaszTörlés