Oldalak

2013. május 20.

Szentbékkálla - Balaton-felvidék


Töttöskáli templomrom

A Töttöskáli templomrom Szentbékkállától ~1 km-re található keleti irányban. A templom körül terült el valaha Töttöskál falu, melyet 1296-ban említenek először. A falut a királyi udvarnokok lakták. 1531-ben a törökök lerombolták a falut és a templomot is. Utóbbit újjáépítették és egészen a XIX. századig használták. Innen csodás kilátás nyílik a Káli-medencére.












 Velétei palotarom

Szentbékkálla központjához közelebb, a falu északi oldala mellett található a Velétei palotarom. A gótikus stílusú palotát a XIV. században építtette a veszprémi püspök. Azon ritka középkori romok közé tartozik itt a Balaton-felvidéken, melyek eredetileg nem egyházi célt szolgáltak. Az egyemeletes épület egyik sarkán látható faragott kőkonzol valaha az erkélyt tarthatta.








Szentbékkállai kőfejtő






 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyen témájú bejegyzéseidet! :) Sokszor filózunk azon, hova is mehetnénk kirándulni. nem mintha nem jártam volna be az egész országot ezerszer, de azért a látnivalókból nem sok jutott sajnos. Az ovikat mindenfelé ismerem, de neked köszönhetően most már van egy pár olyan új hely, ahova úgy látom, érdemes elmenni. Köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy tetszenek! :) Bizony érdemes... én nagyon bele vagyok szerelmesedve a Balaton-felvidékbe, úgyhogy majd jön ám szépen sorban a többi látnivaló is. ;)

    VálaszTörlés