Oldalak

2013. május 16.

Spenót főzelék édesen









Kiskoromban nagyon nem szerettem a spenótot... Sem otthon, sem az oviban nem tudtak rávenni, hogy megegyem. Persze a csoportban nem én voltam az egyetlen "deénnemszeretemaspenótot" gyerek. Így hát a spenót nemigen fogyott, ezért a konyhás nénik kitalálták, hogy jó alaposan beletunkolják a főzelékbe a hozzá sütött bundás kenyeret. Legalább annyi spenótot megegyünk, ami ráragad. A szabály az volt, hogy csak az állhat fel az asztaltól, aki a kenyeret megette... De hát rajta volt a spenót... Persze a gyerek nagyon találékony tud lenni. :D Szépen lerágcsáltam a kenyér azon részét, amin egy szem spenót se volt, a többiről kanállal lekapargattam mindent, ami kicsit is spenótra hasonlított, majd jó sok szalvétába csomagolva elrejtettem a kis kantáros bársony nadrágom zsebébe. Hát mit mondjak... Anyu kicsit csodálkozott, mikor délután otthon előkerült az ebéd kissé viseletes maradéka. :D Meg is beszéltük, hogy több ilyen meglepetés nem lesz. :)
Azóta persze sok minden változott. Például nem járok már kantáros bársony naciban és igen, a spenótot is megszerettem. Nálunk az édeskés változat készül, persze mindenki úgy ízesíti, ahogy szereti. Ha sósan készítjük, tegyünk bele még egy pici borsot.
...bundás kenyérrel nagyon finom! :D ...és tükörtojással is. ...és bármivel, amivel szeretjük.





 
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg friss spenót
2-3 ek. teljes kiőrlésű búza liszt
2-3 ek. olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
házi tej
1-1,5 ek. nyírfacukor



  1. A spenótleveleket több vízben alaposan megmossuk, szárát -és ha nagyon masszív az erét- leszedjük, majd forrásban lévő enyhén sós vízben ~1-2 perc alatt puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és felaprítjuk.
  3. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, belehintjük a lisztet, majd elkezdjük pirítani.
  4. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, még egy percet pirítjuk, majd felengedjük a tejszínnel és egy kevés tejjel. Csomómentesre keverjük.
  5. Beletesszük a felaprított spenótot, ízesítjük sóval és cukorral. Állandó keverés mellett összefőzzük, közben apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Ha kell, még fűszerezzük.
Nekünk így kicsit "fakó", ezért félkész állapotban kiveszek pár kanállal a spenótból, ~1 dl tejjel összeturmixolom és ezzel színezem a főzeléket. :D









Tipp: Fagyasztott spenótból is finom. Ha abból készítem, akkor a fokhagymás rántásra először a kiolvasztott spenótot teszem, jól átkeverem, ízesítem és utána engedem fel tejszínnel és tejjel.

12 megjegyzés:

  1. Hmmm, istenien néz ki, főleg, hogy darabos és nincs totál leturmixolva :-) Mi is így szeretjük, bár mi a sós változatot esszük :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Marka! :) Igen így egész más az íze is. Sósan is nagyon finom, de az édeset kicsit jobban szeretjük. ;)

    VálaszTörlés
  3. Régebb nálam is darabosabb volt, de mi nagyon szeretjük, ha zöld-zöld, vagyis pépes. És ízlések meg pofonok, tényleg nagyon különböznek, mert nagyobbik lányom, aki imádja a spenótfőzeléket, éppen az oviban nem ette meg, mert azt mondta, ott mindig édes. Nos, én elképzelni sem tudom, miylen lehet édeskésen, de egyszer azt hiszem, ki kell próbálnom. :)

    VálaszTörlés
  4. :D Tényleg nagyon jó, hogy egy egyszerű spenótfőzeléket többféleképpen el lehet készíteni. Mi a zöld-zöldet is nagyon szeretjük. Télen mindig olyat eszünk, de most nagyon ráörültem, hogy találtam szép friss spenótot. Talán jövőre lesz a kertben is. :)
    Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!

    VálaszTörlés
  5. Ilyen elegánsan tálalva még én is megkóstolnám, pedig a tény, hogy nagynéném anno belém tömte, elég komoly gátlást alakított ki bennem a spenót kapcsán. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát igen... úgy látom neked is megvan a saját spenót-sztorid. :D Minden esetre, küldök kóstolót, egy ilyen szép kis tálkában. ...hátha. Ha mégsem, úgy postafordultával nyugodtan visszaküldheted! ;)

      Törlés
    2. Most képzeld el, szegény itt toporgott tegnap óta az ablakban, de most vacsorára beszedtem szegényt és sűrűn elnézést kértem tőle! Azt mondta, ha megeszem, megbocsát. :D

      Törlés
    3. :D No hát akkor nagyon jó étvágyat hozzá! Még szép, hogy megbocsát... nem olyan sértődős ám! ;)

      Törlés
  6. Nagyon szep a tányerod,én is akarok ilyet. :) A bundas kenyer is jo otlet melle. :) koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye, hogy ugye?
      Hű... ez a tányér, már nem is tudom mióta megvan. Egyedül árválkodott egy "bazárban"... Muszáj volt elhoznom. ;)

      Törlés
  7. Édes spenót, főtt krumpli, tükörtojás, sült virsli kész a vacsi. Imádjuk (ma pont ez a vacsi, bár más a feltét)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Az egyik kedvencem nekem is! Köszi, hogy eszembe juttattad! :D

      Törlés