Oldalak

2013. május 25.

Sárgaborsó főzelék pikáns hagymakarikákkal



Régi kedvenc ez a  végtelenül egyszerű és laktató étel. Most, hogy megint esősre fordult az idő és egy kicsit hűvösebb van, határozottan jól esik egy tányér sárgaborsó főzelék, fűszeres, ropogós hagymakarikával. Azért így mégsem olyan télies, mint egy jó kanál pörkölttel. ...meg kell hagyni, azzal is nagyon finom. :D

Hozzávalók 4 személyre:
A főzelékhez:
50 dkg sárgaborsó
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 babérlevél


A fűszeres hagymakarikákhoz:
3-4 nagy fej vöröshagyma
3-4 ek. kukoricaliszt
1 kk. őrölt pirospaprika
jó csipet cayenne bors
kevés olívaolaj

  1. A sárgaborsót átválogatjuk, megmossuk, majd pár órára, vagy egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát a lehető legfinomabbra felaprítjuk.
  3. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, rátesszük a vöröshagymát és arany színűre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, egyet keverünk rajta, majd beleöntjük a borsót a vízzel együtt -a vizet, ha kell pótoljuk, hogy nagyjából egy ujjnyira lepje el a borsót-, sózzuk, beletesszük a babérlevelet. Ez utóbbit negyed óra főzés után kiszedtem, hogy ne legyen túl intenzív az íze. Közepes lángon néha megkeverve addig főzzük, míg a borsó a hagymával együtt szétfő és krémes lesz. Menet közben még pótolhatjuk a vizet, attól függ, ki hogy szereti.
  4. A hagymakarikákhoz a vöröshagymát megpucoljuk, majd óvatosan ~0,5 cm vastag karikákra vágjuk. 
  5. Egy kis tálkában elkeverjük a kukoricalisztet a fűszerekkel, megforgatjuk benne a hagymakarikákat, majd egy serpenyőben, forró olívaolajon ropogósra sütjük őket.



8 megjegyzés:

  1. Hogy én ezt mennyire szerettem! Sajnos senki más nem kedveli a családban, ezért valahogy feledésbe merült. De egyszer tuti megcsinálom magamnak. :)

    VálaszTörlés
  2. :) Én így jártam a sárgarépa főzelékkel. Úgy megörültem neki, mikor eszembe juttattátok! Azóta megcsináltam ám! Tiszta "ovi-hangulat"! :D

    VálaszTörlés
  3. Mennyire szerettem valamikor, analóg módon én is úgy jártam, hogy senki nem szerette családon belül... :) Szerintem, a magam kedvéért, el fogom készíteni. Valószínűleg többször is. Én fasírttal szerettem.

    VálaszTörlés
  4. Szia Vicuska! Ó igen, tényleg fasírttal is milyen finom! :D Legközelebb lehet, hogy nálunk is úgy lesz. ;)

    VálaszTörlés
  5. az egyik legfinomabb étel számomra....én füstölt csülökkel szoktam kínálni....így aki a főzeléket nem szereti....ehet a csülökből !!!...persze, csak módjával :D.....a csülök levében főzött borsó sokkal ízletesebb ...., de finom ez mindenképpen !!!!....csak sok legyen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Most nagyon jót derültem! :D Bizony igazad van, a füstölt csülök ízétől tényleg sokkal finomabb. ;)

      Törlés
  6. Szia Ági, az egész interneten meggyőződésem, hogy tiéd a leggyönyörűbb fotó a sárgaborsófőzelékről, de egy valami nem áll össze: Egyáltalán semmi rántás vagy habarás nincs benne, mert ugyan ha én készítek is szétfő teljesen, de magában a vízben mitől vagy hogyan lesz ennyire krémes??
    Ez tényleg csak érdeklődés? Amúgy ma pont ezt készítek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó! :) Köszönöm szépen! ♥
      Tényleg nincs benne semmi, igaz, igen sokáig szoktam főzni kis lángon. Azt hiszem, hogy borsó és borsó között is sok különbség lehet, mert a főzési idő is változik (igaz, még sosem mértem le pontosan). :) Esetleg, ha a borsó már finom puhára főtt, de nem nagyon hajlandó krémesedni a főzelék, rá lehet segíteni botmixerrel. ;) Vagy sűrűbben kevergetni (én ezt szoktam) akkor kicsit könnyebben szétesnek a szemek. Persze így is marad benne olyan, ami minden türelmem és kevergetésem ellenére egyben marad. :D

      Törlés