Oldalak

2013. május 28.

Pizza



Rég sütöttem már pizzát, pedig nagyon szeretjük:) Sokáig nem találtam olyan tésztareceptet, amivel úgy sikerült volna, ahogy szeretjük. Emlékszem, egyszer olyan lett, mint valami keksz! :D Azóta is emlegetjük... Sokáig nem is próbálkoztam újra a sütéssel. De hát nem úgy van az! Egyszer úgy is sikerülnie kell! Szóval kísérletezésbe kezdtem, aminek az alábbi recept lett az eredménye. Szeretem, mert nagyon gyorsan elkészül; a tésztára pedig bármit tehetünk, amit csak szeretünk. ;)


Hozzávalók egy ~40 cm-es pizzához:
A tésztához:
6 dl kenyérliszt BL80
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj

bazsalikom
oregánó

Feltétnek:
6-8 szelet vastag kolbász
fél szem erős paprika
1 piros húsú paprika
1 fej lilahagyma
8-10 szem koktélparadicsom
3 szép nagy csiperke
6-8 szem olívabogyó
1 dl paradicsompüré
bazsalikom
oregánó
reszelt sajt


  1. A lisztet tálba szitáljuk. Beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot, oregánót, majd hozzáadjuk a sót.
  2. A vízben elkeverjük a mézet, teszünk hozzá egy teáskanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt és az olívaolajat a liszthez adjuk és összedolgozzuk a tésztát, ami elég lágy lesz. Lekenjük olívaolajjal és letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, előkészítjük a feltéthez valókat. A kolbászt kockákra, a hagymát, paprikát, paradicsomot karikákra vágjuk. A gombát megmossuk, vékonyan felszeleteljük. Az olívabogyókat félbe vágjuk. A paradicsompürében elkeverjük az apróra vágott bazsalikomot és oregánót.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  6. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kerek formára lapogatjuk. Áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és itt igazítjuk a végleges nagyságra és formára. A tészta szélét körben felhajtjuk és lekenjük egy kevés olívaolajjal.
  7. Fűszeres paradicsompürével megkenjük a tésztát, majd szépen elosztjuk rajta felaprított gombát, kolbászt, zöldségeket, majd a tetejére reszelt sajtot szórunk.
  8. Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
  9. Friss oregánóval díszítjük.





2 megjegyzés:

  1. Én ezt most meg tudnám enni, annyira szeretem. Ne is mondd, nekünk is van kekszes pizza-élményünk, az első pont olyan lett. Aztán meg nem nagyon kísérleteztünk, csak egyszer. Az jó lett, csak a sütő miatt nem sült meg a közepe rendesen. Azért persze felnyomtam a NS-ra, mert ha jó lett volna a sütő, akkor szuper lett volna a pizza is. :D Ki fogom próbálni a te tésztáddal.

    VálaszTörlés
  2. ...pizzakeksz :D 1:1
    De oda se neki! Ezek is csak variációk voltak arra, hogy hogy nem kell pizzát sütni. :D Olyan sok leírás van és persze mindenki máshogy szereti. :) Remélem tetszeni fog, ha kipróbálod!

    VálaszTörlés