Oldalak

2013. május 3.

Lilahagymás körözött






Igen, tudom... :) De olyan finom és roppant egyszerű elkészíteni. Mivel a túrót nem minden formában szeretem, az átlagosnál lehet, hogy ritkábban kerül az asztalunkra. :) Ha kerül, akkor többnyire körözött formájában, amit mindketten nagyon szeretünk friss kenyérrel, pirítóssal, vagy paprikába töltve. Ha van, akkor paradicsompaprikával az igazi.







Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg félzsíros túró
2-3 ek. tejföl
1/2 ek. puha vaj vagy margarin
1 kis fej lilahagyma
1/2 kk. kömény (vagy késhegynyi őrölt kömény)

őrölt pirospaprika


  1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A köménymagot mozsárban kissé megtörjük, vagy deszkán "megvágjuk", hogy intenzívebb legyen az íze.
  3. A túrót tálba tesszük villával összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, tejfölt és a hagymát, fűszerezzük sóval, pirospaprikával, köménymaggal és jól kikeverjük, majd a hűtőbe tesszük pár órára -vagy inkább egy éjszakára-, hogy összeérjenek az ízek.








A tejföl mennyisége attól függ milyen a túró és mennyire szeretnénk lágyra a "krémet". Ezért én inkább apránként teszem hozzá, hogy elérjem a kívánt állagot. "Csendes pihenő" után jól átkeverjük és már tálalhatjuk is. Néha bevadítok, és fokhagymás pirítósra teszem, de ezt a mutatványt csak hétvégi reggelik alkalmával lehet előadni. ;)

10 megjegyzés:

  1. Hú, de rég csináltam már, pedig a Kutya rajong érte! Szerintem nincs azzal semmi baj, ha egyszerű recit tesz fel az ember lánya a blogra, hiszen ami finom, az finom, és lehet, hogy van olyan, aki még soha nem készített ilyet. Én jónak tartom, hogy ezt is bemutatod.

    VálaszTörlés
  2. De jó! De jó! Örülök nagyon, hogy így gondolod! Sokat vacilláltam, aztán végül én is erre a megállapításra jutottam. Jó, hogy megerősítettél benne! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom a körözöttet. Egyszer kipróbáltam, tettem bele házi piros aranyat, azóta mindig teszek bele. Ha gondolod, próbáld ki, szerintem nem fogod megbánni :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Csongi! Klassz, hogy Te is szereted a körözöttet. :) Házi piros aranyhoz sajnos még nem volt szerencsém, de biztos vagyok benne, hogy ízlene vele. Nagyon jó ötlet! :) Ki tudja, talán egyszer nekiállok annak is. :D

    VálaszTörlés
  5. Persze megint nem emlékszem a régi képekre, de ezek az újak csodajók. :) A körözött pedig nem vesztett a népszerűségéből nálunk sem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! ...hát nálunk sem! :D Szinte hetente tehetnék fel új képet róla. ;)

      Törlés
  6. Én is így készítem, de egy löttyintés finom világos sörrel. Kellemes pikáns ízt ad neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) ...hmmm a sörtől biztosan különleges lesz. No, ha egyszer úgy alakul, kipróbálom. ;)

      Törlés
  7. Vigyázni kell a hozzáadott tejföl mennyiséggel. Inkágg sűrű legyen mint túl lágy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez bizony így van. :) Úgy a jó, ha "harapni lehet". :)

      Törlés