2013. május 4.

Hummusz



Hummusz... az egyik olyan étel, amit már évek óta nézegetek, de eddig nem vettem rá magam, hogy kipróbáljuk. Nem is értem, hogy miért... :) Az, hogy végre elkészült annak köszönhető, hogy tegnap betértem a kedvenc boltomba, ahol mindenféle "kincseket" árulnak. Ahogy sétáltam a sorok között vörös lencsét keresve, megakadt a szemem a csicseriborsón. Mellette meg ott csücsült a csicseriborsóliszt. Nem is tudom miért, de végül azt vettem le a polcról. Itthon persze belevetettem magam a receptkeresésbe, de amit csak találtam, mind vagy konzerv csicseriborsót, vagy száraz borsót használ, amit áztatás után főznek meg. Gondoltam, jól bevásároltam. :) De sebaj, majd kisül, vagyis kifő belőle valami. Méregettem, öntögettem, kevergettem, fűszereztem, kóstolgattam és egyszer csak kész lett. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz a fogadtatás; a kóstolást egy "Ez finom!" kijelentés követte, vacsorakor pedig a "Maradt még belőle?" kérdés után elég nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az ételt még sokszor el fogom készíteni. :D

Hozzávalók ~50 dkg kész krémhez:
12,5 dkg csicseriborsóliszt
3,5 dl víz
4 ek. tahini (szezámkrém)
1 citrom leve
2 ek. olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
metélőhagyma

bors
őrölt paprika

  1. Egy kisebb fazékba öntjük a csicseriborsólisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet és közepes lángon krémesre főzzük.
  2. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük.
  3. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a citromlevet, szezámkrémet és olívaolajat. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd alaposan kikeverjük a krémet.
  4. Finomra vágott metélőhagymát keverünk bele.
  5. Tálba tesszük és a tetejét megcsorgatjuk egy kevés olívaolajjal, majd metélőhagymával díszítjük.

Saláta mellé könnyű ebéd, vagy vacsora. Gyakran fogyasztják előételként pita kenyérrel, vagy zöldségekkel mártogatva, de gyakori kísérője zöldséges, vagy húsos ételeknek. Legközelebb, biztos, hogy lesz hozzá pirított hagyma is. :D

A szezámkrémet szintén nagyon egyszerű házilag elkészíteni. Nekem sem volt itthon "gyári". :) Tulajdonképpen semmi más nem kell hozzá, mint szezámmag és egy-két kanál víz. A magot száraz serpenyőben kissé megpirítottam, de csak épp annyira, hogy illatozni kezdjen. Kicsit hűlni hagytam, majd kávédarálóban pépesre őröltem. Ha száraz, tehetünk hozzá egy pici vizet és már kész is. :D




4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik... a fotók, :D mivel humuszt még nem ettem. Valamiért idegenkedem az ehhez hasonló nevű kajáktól, de azért szívesen megkóstolnám, ha más elkészíti. Pl. te! ;)
    A képek tényleg nagyon klasszak!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én is jót somolyogtam először az elnevezésén, de ez "szakmai ártalom". :) Van egy kis diós, földimogyorós aromája. Legalábbis nekem... amúgy klasszul lehet fűszerezni, mert önmagában nincs erős íze.

    VálaszTörlés
  3. Jellemző, hogy elírtam - csak egy "m"-mel. :D De pont azért, mert nekem is a humusz jut róla eszembe.
    Tényleg, diós-mogyorós aromájú?! Kíváncsivá tettél.

    VálaszTörlés
  4. Ahogy olvastam, mindkét írásmód helyes, bár előnyben részesítik a "hummusz" alakot, pont amiatt, amit írtál. :D Igen, engem tényleg emlékeztet a földimogyoróra. Azt meg szeretem, úgyhogy most már a csicseriborsót is. :D

    VálaszTörlés