Oldalak

2013. május 9.

Barbecue szósz






...szóval grillszezon... Végre! :)  A különféle saláták és mártások mellett nem hiányozhat az asztalról a barbecue szósz. Vettük mi is szorgalmasan, egy darabig... mert egyszer csak az jutott eszembe, mi lenne, ha itthon készítenék. Hosszas receptböngészés, kóstolás és kísérletezés után jutottam el ehhez a variációhoz és azt hiszem maradok is ennél, mert eddig még mindenkinek nagyon ízlett. :D 







Hozzávalók 6-8 személyre:
500 g paradicsompüré (8,5 ref %-os)
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis chilipaprika (vagy egy kk. chilipehely)
2 ek. cukor
1 ek. citromlé
1/3 kk. só
3-4 szem szegfűbors
3-4 szem szegfűszeg
1 nagy csipet színes bors
1 csipet szerecsendió
1 csapott kk. őrölt fahéj
fél babérlevél
2 ek. napraforgó olaj


  1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. Egy kis fazékban (hogy később kevésbé fröcsögjön) olajat hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, és elkezdjük dinsztelni.
  3. Mikor a vöröshagyma elkezd pirulni, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, megszórjuk szerecsendióval, és takarék lángon ~5 percig tovább dinszteljük. Vigyázva, nehogy lekapjon.
  4. Közben egy mozsárba tesszük a szegfűborsot, a színes borsot és a szegfűszeget, majd jó alaposan összezúzzuk (a lehető legfinomabbra próbáljuk meg elmorzsolni a fűszereket).
  5. A chilipaprikát megfosztjuk a magjaitól és ereitől, hogy ne legyen annyira erős, majd finomra vágjuk.
  6. Egy tálba kiöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, citromlét, és jól elkeverjük.
  7. Ha a hagyma eleget párolódott (fakanállal könnyen szét lehet nyomni) hozzáöntjük a fűszeres paradicsompürét, beledobjuk a fél babérlevelet -amit ~15 percnyi főzés után kiveszünk-, és továbbra is takarék lángon néha óvatosan (mert fröcsöghet) megkeverve ~30 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, ha a hagyma már krémes, és a szósz szépen besűrűsödött.



5 megjegyzés:

  1. Ha te ennél maradsz, akkor én meg ezt fogom először kipróbálni, mert bízom az ízlésedben. Csuda klassz lett a szósz, szép színe van!

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi! De jó! Hűűű... remélem ízleni fog! Nekem most itt ül a hűtőben, egy üvegben és várja a pénteket... :D

    VálaszTörlés
  3. Na tessék, így hihetsz nekem! :D Mégse ez volt az első, amit kipróbáltam a BBQ szósz kapcsán, viszont ez lesz a második. :D Most, hogy újra felelevenítettem az emlékeimben (jó vicc, rákerestem itt nálad), még mindig úgy érzem, hogy nagyon szeretném. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Az egyáltalán nem baj, sőt! Így most már neked is van, és a legjobb az az egészben, hogy cserélhetünk. :D Már küldöm is, reménykedve egy kis Macskanyelv-féle csereszószban. ;)

      Törlés
    2. De jó, örülök, ha így gondolod. ;) Milyen jó, hogy a reményeinket könnyen valósággá lehet váltani! Akkor küldjük egyszerre! :D

      Törlés